Marx: 200 godina poslije

Jučer se na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu povodom 200. godišnjice rođenja filozofa i znanstvenika Karla Marxa održala konferencija pod nazivom „200 godina poslije: Preispitivanje ideja Karla Marksa“, a dio čijeg drugog panela su, kao govornice/i, bile/i uvažene/i: prof.dr.Nermina Mujagić (Univerzitet u Sarajevu, Fakultet političkih nauka), dr.sc.Jasmina Husanović (Univerzitet u Tuzli, Filozofski fakultet), prof.dr.Đorđe Pavičević (Univerzitet u Beogradu, Fakultet političkih nauka), dok je samim panelom moderirao Jasmin Hasanović (Univerzitet u Sarajevu, Fakultet političkih nauka).

Upravo tom prilikom na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu obreli su e i predstavnici Foruma mladih SDP Kantona Sarajevo Mirza Krajina (potpredsjednik) i Leonardo Pavičić (potpredsjednik Foruma mladih SDP Novi Grad). Zamolili smo ih da nam sumiraju svoja iskustva, odnosno zaključke, sa konferencije, te vam ih u sklopu ovog teksta i predstavljamo.

Naše društvo, odnosno naša društva ako posmatramo širi kontekst, danas se nalazi/e između totalitarizma i slobode, između društva potencijalno ogromne nepravde, tedruštva jednakih šansi i prilika ka kojem mi kao socijaldemokratkinje i socijaldemokrate težimo.

Nekada je za socijaliste liberalni kapitalizam, kao i cjelokupni liberalni sistem bio prihvatljiv samo onda i ukoliko kao takav ne predstavlja status quo. Vrijeme kroz koje su prošla društva i cjelokupan svijet su mnogo toga izmijenila, pa tako danas sve češće imamo situacije u kojima ljudi, prije svega radnici, robuju sitnom kapitalu, a nije rijetkost ni to da krupni kapitalisti postaju robovi krupnog kapitala, jer sami tokovi novca predstavljaju svojevrsni perpetuum mobile.

Jedan od zaključaka govornika konferencije je bio i da je  jedinstvo radničke klase danas etnicizirano i to je ono što nas u SDP BiH posebno žalosti, jer naš je stav da je radnik svugdje isti, bez obzira na svoj etnos, odnosno na svoju naciju, religiju, boju kože, spolno opredjeljenje itd. U većini slučajeva on je samo dio, danas nažalost, potlačene i u velikom broju slučajeva izrabljivane klase.

Glavno pitanje koje se postavljalo glasilo je: da li je Karl Marx i dalje savremen, odnosno da li su njegove ideje i danas aktuelne ? Posljednjih dvije stotine godina koliko je zapravo prošlo od Marxovog rođenja svijet jeste napredovao, to je neminovno, ali u svakoj od tih godina, bez obzira koliko se ta činjenica pokušavala potisnuti, Karl Marx je ostao savremen, te su njegove ideje i danas aktuelne. Razlozi zašto je to tako su svima nama dobro poznati.

Na mladim ljudima budućnosti ostaje da istu grade, a da se ne ustezaju da pri tome svoje nadahuće nalaze i u teorijama Karla marxa, jer ukoliko nam ukinu pravo na prošlost, u ovom slučaju na osvrtanje na pozitivne i progresivne ideje koje su, igrom slučaja, iznikle prije dva stoljeća samim tim nam otimaju i budućnost.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu