Glavni odbor SDP BiH

Manipulacije HDZ-a u vezi sa Izbornim zakonom BiH moraju prestati

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH je iskazao razočarenje nesposobnošću vlasti na nivou BiH i entiteta da ispune i najminimalnije reformske ciljeve. Ocijenjeno je da rastrojenost i disfunkcionalnost Vijeća ministara BiH, nažalost, predstavlja samo odraz ukupnog stanja bezidejnosti i nerada vladajućih struktura na svim nivoima.

Stoga bi za sve bilo bolje da aktuelno Vijeće ministara podnese ostavku, a zahtjev za njegovom smjenom bit će jedna od skorašnjih inicijativa poslanika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Članovi Glavnog odbora smatraju da manipulacije HDZ BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH moraju prestati, jer Dom naroda Parlamenta FBiH mora postati mjesto zaštite vitalnog interesa svakog naroda, a ne mjesto blokade u rukama HDZ i SDA, kojom se ove stranke žele vječno zadržati na vlasti.

Rješenje za provedbu izbornih rezultata postoji i bez izmjena Izbornog zakona i ono mora biti u skladu sa Ustavom FBiH. Članovi Glavnog odbora su pozvali Centralnu izbornu komisiju BiH da javno kaže da je moguće osigurati uspostavu Doma naroda Parlamenta FBiH i tako prekine sve špekulacije oko kompromitacije izbornog procesa, jer volju građana iskazanu na izborima niko nema pravo pokušati poništiti bilo kakvim blokadama.

Građani u BiH su jedini nosioci državnog suvereniteta i svi moraju biti jednaki i imati ista prava na cijeloj teritoriji države. To su evropske vrijednosti i cijela Evropska unija je ustanovljena na tom principu, te ništa manje ne zaslužuju ni građani BiH. HDZ je očito zamislio blokadama čuvati svoju nesposobnu i štetnu vlast, te od cijele BiH napraviti novi Mostar, što bi bio uvod u haos, ne samo u BiH, već i u regiji.

Na sjednici je osuđeno najavljeno održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banja Luci 11. jula, na Dan sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Pozvane su nadležne institucije u RS-u da zabrane održavanje ovog skupa, koji nije samo uvreda za preživjele Srebreničane, nego i za sve stanovnike Banja Luke i srpski narod u cjelini.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu