Glavni odbor SDP BiH

Manipulacije HDZ-a u vezi sa Izbornim zakonom BiH moraju prestati

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH je iskazao razočarenje nesposobnošću vlasti na nivou BiH i entiteta da ispune i najminimalnije reformske ciljeve. Ocijenjeno je da rastrojenost i disfunkcionalnost Vijeća ministara BiH, nažalost, predstavlja samo odraz ukupnog stanja bezidejnosti i nerada vladajućih struktura na svim nivoima.

Stoga bi za sve bilo bolje da aktuelno Vijeće ministara podnese ostavku, a zahtjev za njegovom smjenom bit će jedna od skorašnjih inicijativa poslanika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Članovi Glavnog odbora smatraju da manipulacije HDZ BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH moraju prestati, jer Dom naroda Parlamenta FBiH mora postati mjesto zaštite vitalnog interesa svakog naroda, a ne mjesto blokade u rukama HDZ i SDA, kojom se ove stranke žele vječno zadržati na vlasti.

Rješenje za provedbu izbornih rezultata postoji i bez izmjena Izbornog zakona i ono mora biti u skladu sa Ustavom FBiH. Članovi Glavnog odbora su pozvali Centralnu izbornu komisiju BiH da javno kaže da je moguće osigurati uspostavu Doma naroda Parlamenta FBiH i tako prekine sve špekulacije oko kompromitacije izbornog procesa, jer volju građana iskazanu na izborima niko nema pravo pokušati poništiti bilo kakvim blokadama.

Građani u BiH su jedini nosioci državnog suvereniteta i svi moraju biti jednaki i imati ista prava na cijeloj teritoriji države. To su evropske vrijednosti i cijela Evropska unija je ustanovljena na tom principu, te ništa manje ne zaslužuju ni građani BiH. HDZ je očito zamislio blokadama čuvati svoju nesposobnu i štetnu vlast, te od cijele BiH napraviti novi Mostar, što bi bio uvod u haos, ne samo u BiH, već i u regiji.

Na sjednici je osuđeno najavljeno održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banja Luci 11. jula, na Dan sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Pozvane su nadležne institucije u RS-u da zabrane održavanje ovog skupa, koji nije samo uvreda za preživjele Srebreničane, nego i za sve stanovnike Banja Luke i srpski narod u cjelini.