Intervju za Radio Sarajevo

Mahmutagić: U Maglaju dvije strane firme otvorile proizvodne pogone

Seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora”, koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s općinom Maglaj.

Općina Maglaj nalazi se Zeničko-dobojskom kantonu na rijeci Bosni. Na području općine Maglaj živi 24.980 stanovnika po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Mirsad Mahmutagić (SDP) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 5.283 glasa ili 51,75 posto. Njegov protukandidat Muhamed Osmić (SDA/SBB) osvojio je 4.926 glasova ili 48,25 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Mirsad Mahmutagić u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o potencijalima općine, reorganizaciji općinske administracije, otvaranju općine Maglaj prema investitorima i građanima, transparentnosti budžeta i uspjesima u privlačenju stranih investicija.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijal imaju mala i srednja privreda, poljoprivreda, turizam i kultura.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prvi prioritet će biti stvaranje povoljnih privrednih, ekonomskih i poljoprivrednih uvjeta razvoja Općine. Također, formirat ćemo stručne timove za realizaciju projekata u skladu sa planiranim aktivnostima.Unaprijedit ćemo rad općinske administracije i javnih ustanova.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Dvije firme u vlasništvu stranih državljana su otvorene. Općina se otvorila u pogledu učešća osoba iz svih branši da daju svoj doprinos u oblasti iz koje dolaze. Sada je transparentnija budžetska podrška infrastrukturi, sportu, kulturi i dr.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli kvalitetno rekonstruirati općinsku administraciju. Iako sam imao spremnu novu sistematizaciju, kvalitet zatečene administracije ne omogućava značajno unapređenje, premda postoje uposlenici koji kvalitetno, odgovorno i stručno rade svoj posao. Nismo uspjeli provesti više vremena na terenu sa privrednicima, sportistima, mještanima u mjesnim zajednicama i sl. Kvalitet administracije i njihovi rezultati naspram zahtjeva mi nisu dozvolili više vremena za te aktivnosti i to je osnovni razlog.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Imam u planu realizaciju takvih projekata i već radim na zajedničkoj kandidaturi.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Bilo je određenih sanacija ustanova kao i pokretanje dva nova proizvodna pogona u vlasništvu stranih državljana.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu