Magazinović poručio da neće glasati za izmjene izbornog zakona bez ustavne reforme

Državni parlamentarac Saša Magazinović je kazao kako neće podržati izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ukoliko one ne uključuju i provođenje evropskih presuda, kojima bi bila uklonjena diskriminacija pasivnog biračkog prava konstitutivnih naroda i Ostalih.

Magazinovićev komentar dolazi nakon što je HNS objavio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem promjene načina izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Taj prijedlog ne uključuje provođenje evropskih presuda niti izmjene Ustava BiH, nego samo omogućava da član iz reda hrvatskog naroda bude jednostavnije izabran glasovima hrvatskog naroda.

U javnosti nismo mogli čuti mnogo komentara na Čovićev prijedlog iz redova stranaka Trojke, međutim Magazinović navodi kako njegov stav da neće dozvoliti izmjene bez provođenja evropskih presuda podržavaju i kolege iz Trojke.

“Jedan sam od brojnih građana BiH koji se ne mogu kandidovati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH. Jedan sam od rijetkih od njih kojem su građani dali povjerenje i izabrali me u Parlament BiH, mjesto gdje treba biti promijenjen i Ustav i Izborni zakon. Niko ne treba da računa na to da ću podržati bilo koje rješenje kojim će desetine hiljada ljudi, pa i ja sam, nastaviti biti diskriminisani i onemogućeni u kandidaturi za institucije naše države. Znam da ovaj moj stav podržavaju kolege iz stranaka Trojke”, kazao je Magazinović.

Na kraju je kazao kako se on zalaže za jednakost svih, a ne samo jednog naroda.

“Smatram da to što je neko Bošnjak, Srbin, Hrvat ili Ostali ga ne čini boljim ili lošijim čovjekom, boljim ili lošijim političkim izborom. Pozivam da se takmičimo u radu, konkretnim rezultatima, dobroti i solidarnosti, a ne u tome ko je veći Srbin, Hrvat, Bošnjak”, poručio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.