Povodom Trgovske gore

Magazinović pisao novoj šefici izvršne vlasti EU: Urazumite hrvatske lidere

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo novoizabranoj predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen uoči njene posjete Hrvatskoj.

Magazinović u pismu upozorava na problem namjere Republike Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

“Poštovana predsjednice von der Leyen, izražavam zadovoljstvo da ste kao jednu od prvih država koje ćete posjetiti izabrali susjednu nam Hrvatsku, uz želju da kao nova predsjednica Evropske komisije ubrzo dođete i u posjetu Bosni i Hercegovini. Do tada, važna tema za vas za vrijeme posjete Hrvatskoj, barem po onome što su najavljeni sadržaji Vašeg vođenja Evropske komisije, trebala bi biti i tema odlaganja nisko i srednje radioaktivnog nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško (Slovenija) na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom”, naveo je Magazinović.

Podsjetio je da je prije samo nekoliko sedmica Ursula von der Leyen izložila plan za Evropu u kojem je navela da “generacije naše djece žele živjeti u očuvanom i zdravom okolišu”.

“Da ne bude nesporazuma, Republika Slovenija će svoj dio nuklearnog i radioaktivnog otpada iz Krškog skladištiti na mjestu nastanka, dok Republika Hrvatska svoj dio otpada ima namjeru skladištiti na lokaciji Trgovska gora, koja, osim što je na samoj granici sa BiH, ne ispunjava ni niz drugih uslova.

Poštovana predsjednice von der Leyen. Bilo mi je izuzetno drago kada ste kroz svoj plan spomenuli evropsku djecu, njihovu budućnost i u tom kontekstu zdrav okoliš. I naša djeca u Bosni i Hercegovini moraju imati omogućeno isto pravo, da žive u očuvanom i zdravom okolišu. Djeca Evropske unije (EU) ne bi smjela polagati značajnija prava na zdravlje u odnosu na djecu zemalja van EU”, naglasio je Magazinović.

On je poručio da je siguran da predsjednica Grabar Kitarović, premijer Plenković i drugi zvaničnici Republike Hrvatske neće rado govoriti o ovoj temi, pa je novu predsjednicu EK odlučio upoznati sa ovim problemom.

“Vrlo brzo bismo trebali znati gdje će Hrvatska odlagati nuklearni otpad, a već znamo da pretenduje na Trgovsku goru, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, a o čemu je Sabor Republike Hrvatske već donio odluku. Zbog blizine granice sa Bosnom i Hercegovinom i njenog geografskog položaja predmetna lokacija imat će najveći negativni utjecaj na stanovništvo i životnu sredinu u Bosni i Hercegovini, na raznovrsni biljni i životinjski svijet, na rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, ugrozit će Park prirode ‘Una’, Nacionalni park ‘Una’ i onemogućiti turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području. Dosadašnji postupci koji su vođeni od institucija i organa Republike Hrvatske, a koji se odnose na odabir lokacije na Trgovskoj gori, nisu u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući i za Republiku Hrvatsku. Ne sumnjam da ste vi upoznati, obzirom na vaše glasno zalaganje za očuvanje okoline, sa nužnošću provođenja brojnih geoloških i hidroloških ispitivanja prije donošenja jedne ovako važne odluke, kao i provođenja studije utjecaja odlaganja ovakvog otpada na okoliš uz obavezne analize utjecaja na stanovništvo”, naglasio je Magazinović.

On je pozvao Ursulu von der Leyen da o ovom slučaju upozna i zvaničnike Hrvatske te da ih podsjeti na legislativu EU koja obavezuje države članice na ove korake još u fazi planiranja projekta odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada, te da postoje jasna pravila kako se to radi.