Magazinović: Ko i zašto blokira nadzor na OSA-om i rad komisije za odbranu i sigurnost?

U povodu posljednje afere gdje se navodi da je narušen suverenitet Bosne i Hercegovine djelovanjem obavještajnih struktura stranih država, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i predsjedavajući kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je sljedeću izjavu:

„Informacije koje su se pojavile u medijima o uključenosti stranih diplomata u aktivnosti vezane za špijunažu i terorizam su duboko uznemirujuće i moraju hitno biti provjerene i na odgovarajući način procesuirane od strane bosanskohercegovačkih institucija.

Ovo je prilika da se podsjeti javnost da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, ali ni druge parlamentarne komisije još uvijek nisu formirane, te je u potpunosti blokiran i onemogućen parlamentarni nadzor u ovim oblastima. Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se hitno ne pristupi popunjavanju ovih komisija kako bi mogle raspravljati o brojnim temama vezanim za sigurnost građana, pa i o navodima u vezi vrbovanja bh. državljana od strane stranih službi.

Budući da je na sjednici Doma naroda imenovan novi sekretar, postavlja se pitanje zašto je to imenovanje moguće, a nije moguće završiti konstituisanje komisija u Parlamentu BiH, između ostaloga, i onih čija je nadležnost pitanje sigurnosti. Javnost ima pravo da zna ko i zašto blokira parlamentarni nadzor na OSA-om i rad komisije za odbranu i sigurnost.“