Magazinović: Izetbegović se ponaša kao Dodik!

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovih dana nemuštim pojašnjenjima pokušava uvjeriti javnost da odluka kojom su ukinuli zabranu gradnje objekta na prostoru na udaljenosti od 20 metara od zapadnog zida Gazi Husrev–begovog bezistana u Sarajevu ne predstavlja prijetnju, odnosno ne ugrožava ostatke Tašlihana, nekadašnjeg kamenog karavan-saraja, sagrađenog 1543. godine, koji je dio cjeline proglašene, uz Bezistan, nacionalnim spomenikom.

Demonstracija moći

Međutim, da su građani prepoznali da je riječ o klasičnoj uzurpaciji ovog prostora, koju su pojedincima omogućili moćnici menonstrirajući svoju silu, pokazuje i peticija koju proteklih dana potpisuje veliki broj Sarajlija, ali i turista, kako iz svih krajeva BiH tako i svijeta, da se zabrani gradnja na tom nacionalnom spomeniku.

Iza cijele priče o uzurpaciji nacionalnog spomenika za nečiji interes stoji odluka Predsjedništva BiH koju je u maju prošle godine, kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva, potpisao Bakir Izetbegović, a kojom je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isključeno dvoje međunarodnih članova, koji su bili glavna prepreka ranijim zahtjevima das ena ovom prostoru na Baščaršiji odobi gradnja.

Iako Aneks 8 Dejtonskog sporazuma, osim tri domaća, nalaže i članstvo dva međunarodna stručnjaka u Komisiji, iz nje su tada isključeni strani profesori Martin Čeri (Cherry) i Zejnep Ahunbaj (Zeynep Ahunbay), čime je Izetbegović pristao na direktno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Otjerali strance

No, odluka koju je potpisao Izetbegović uskoro bi mogla biti predmet rasprave predUstavnim sudom, potvrdio je za „Avaz“ Saša Magazinović, poslanika SDP-a I predstavničkom domu Parlamenta BiH. Naime, Magazinović je ranije od visokog predstavnika Valentina Inzka na poslaničko pitanje o ovoj temi dobio odgovor da je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma.

-Nemam još informacije o tome je li visoki predstavnik poduzeo nešto konkretnije nakon što je i on konstatirao da je Predsjedništvo BiH jednoglasno prekršilo Dejtonski sporazum odlukom da otjera strance iz komisije za nacionlane somenike. Sumnjam da jeste, ali nakon što to utvrdimo, planiramo u ovaj slučaj uključiti i Ustavni sud. Pripreme za to već su u toku – kaže Magazinović.

Iako je Predsjedništvo BiH svoju odluku nazvalo privremenom, koja je bila na snazi do maja ove godine, ona još nije izmjenjena niti ima naznaka da će to biti učinjeno. To je, kaže Magazinović, razlog više da se u sve uključi Ustavni sud BiH.

– U odgovoru na moje pitanje Inzko je ustvrdio da je bez stranaca u Komisiji za nacionalne spomenike dovedeno u pitanje donošenje odluka, ali i postojanje ove institucije definirane Aneksom 8 Okvirnog sporazuma za mir. Bakir Izetbegović ignorira ovaj stav visokog predstavnika i u tom smislu se ponaša slično kao Milorad Dodik – ocijenio je Magazinović.

Spremi srušiti Dejton zbog nekoliko kvadrata

Magazinović je podsjetio da je na kršenje Dejtonskog sporazuma u ovom slučaju upozorio i Deniša Zvizdića, predsjedavajučeg Vijeća ministara, kojeg je pitao u Parlamentu BiH šta će učiniti da zaštiti Tašlihan kao spomenik, kao i Dejtonski sporazum.

-Zvizdić je obećao dostaviti svoj stav o ovom pitanju i to još nije učinio. Sve to zajedno govori mnogo toga. Neko jee namjerio da gradi poslovne prostore na temelju Tašlihana u srcu Baščaršije i zbog toga je spreman srušiti Dejton. Ako su na to spremni zbog nekoliko stotina kvadrata poslovnih prostora, zamislite na šta su spremni kada su u pitanju krupnije stvari. To se mora zaustaviti – kaže Magazinović.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu