Magazinović iz Brisela: Primjetno je da postoje države koje se protive članstvu BiH u EU

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH Saša Magazinović obratio se u Evropskom Parlamentu na posebnom događaju o proširenju Evropske unije (EU) koji je organiziran od strane poslaničke grupe socijalista i demokrata.

Magazinović je u svom obraćanju istaknuo da je Bosna i Hercegovina nedavno, prema riječima komesara za proširenje Olivéra Várhelyia, dobila do sada najbolji izvještaj o napretku koji je omogućio uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa EU.

Ipak, dodao je, na primjeru Bosne i Hercegovine je primjetno da postoje države koje se protive proširenju. U tom smislu je pozvao da se stvari nazovu pravim imenom i da se prestanu koristiti argumenti kao što je “reforma EU”, “dodatni uslovi” i sl. kako bi se prikrio stav pojedinih članica da su u ovom trenutku protiv proširenja.   Magazinović je posebno naglasio da Bosna i Hercegovina, nažalost, u ne tako davnoj historiji, ima iskustvo o tome šta se dogodi kada međunarodni partneri okrenu glavu i izmaknu se pred nepravdom i nanošenjem zla i štete, dodavši da živimo u vremenu velikih izazova kada na to trebamo podsjećati i da imamo pravo tražiti da se učini sve da se bilo koji oblik nepravde i nesreće ne ponovi građanima Bosne i Hercegovine, svjesni mogućih posljedica pogrešnih odluka EU.    Predsjednica S&D grupe u Evropskom parlamentu Iratxe Garcia Perez naglasila je da je vrijeme da se okonča najduži period u historiji EU bez prijema novih članica.

Pedro Marques, potpredsjednik S&D grupe zadužen za vanjsku politiku, istaknuo je stav da proces proširenja treba nastaviti čim prije, te da proširenje EU ostaje prioritet za evropske socijaliste i demokrate. Eurozastupnik iz Hrvatske Tonino Picula, uz jasno iskazanu podršku procesu proširenja, naglasio je da se članstvo u EU nerijetko gleda kroz finansijsku pomoć, infrastrukturne radove i sl., ali da osim toga članstvo u EU podrazumijeva i ljudska prava, zaštitu novinara, vladavinu prava…

Magazinović je tokom boravka u Briselu učestvovao i na Političkom forumu na visokom nivou između Bosne i Hercegovine i EU, kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz Bosne i Hercegovine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.