Saša Magazinović

Magazinović i Šekerinska: Članstvo u NATO-u garant sigurnosti regije

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora i šef kluba poslanika SDP BiH susreo se u Skoplju sa Radmilom Šekerinskom, potpredsjednicom Vlade i ministricom odbrane Republike Sjeverne Makedonije.

Šekirinska je upoznala Magazinovića sa posljednjim dešavanjima u vezi sa članstvom Republike Sjeverne Makedonije u NATO savezu, te posebno sa očekivanjima da će u skoro vrijeme i Španija kao posljednja država, ratifikovati sporazum, čime će Sjeverna Makedonija postati 30-ta članica NATO saveza. U Sjevernoj Makedoniji vlada koncenzus najvažnijih političkih stranaka oko ulaska zemlje u NATO, te nepodijeljeno mišljenje da to znači jačanje nacionalne bezbjednosti, jačanje bezbjednosti regiona, učešće u donošenju najvažnijih odluka unutar saveza na ravnopravnoj osnovi, dodatna sigurnost za one koji investiraju u ovu državu…

Sagovornici su se složili u ocjeni da je članstvo zemalja regije u NATO-u garant sigurnosti ovog dijela Evrope, zbog čega su istakli nadu da će NATO put Bosne i Hercegovine biti ubrzan u vremenu koje slijedi kako bi se i Bosna i Hercegovina pridružila NATO savezu.

Pored toga, Šekerinska i Magazinović su razmijenili mišljenja o ukupnim političkim prilikama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sjevernoj Makedoniji, posebno u kontekstu izbora koji će se održati u aprilu ove godine.

U toku boravka u Skoplju Magazinović je imao susrete i sa predsjednikom SDSM Zoranom Zaevom, premijerom Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, ministrom Edmondom Ademijem, poslanicima u evropskom parlamentu iz socijaldemokratske grupe, kao i predstavnicima međunarodnih fondacija.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu