Saša Magazinović

Magazinović: BiH ne smije ignorisati 14 preporuka EU

Saša Magazinović je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio inicijativu o pokretanju rasprave o mišljenju Europske komisije koje je dostavljeno našoj zemlji, te o realizaciji 14 preporuka ovog dokumenta.

„Mišljenje Europske komisije koje je dostavljeno predstavlja nacrt potrebnih reformi na kojima moramo raditi za ispunjenje uslova za pristup Europskoj uniji. Želimo vidjeti konkretne korake na realizaciji svih 14 preporuka koje su vlasti dobile od Europske komisije. Ako nam je ulazak u EU zaista cilj, ovaj dokument zavređuje mnogo veću pažnju nego što je dobio od aktuelne vlasti. On predstavlja nepristrasan i objektivan stav o trenutnom stanju u državi i jasan putokaz šta moramo mijenjati i čime se moramo baviti“, izjavio je Saša Magazinović.

Magazinović napominje da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za euroatlanske integracije, te da je nužno nastaviti raditi na reformama na svim nivoima vlasti, radi što ubrzanijeg pristupa članstvu u Europskoj uniji. Smatra da ignorisanje i nepostupanje po osnovu svih 14 preporuka Europske komisije predstavlja najočitiju blokadu europskog puta BiH.

“Bosna i Hercegovina se mora pokazati kao kredibilan partner ukoliko želi postati dijelom europske porodice. Nepostupanje ili presporo postupanje po preporukama šalje sliku naše nezainteresovanosti da postanemo dijelom EU. Zato tražimo da se o Mišljenju Europske komisije i djelovanju po osnovu preporuka iz ovog dokumetna organizuje rasprava najvišeg zakonodavnog organa naše države”, poručuje Magazinović.