SDP BiH
Mirsad Mešić

Loše namjere SDA i HDZ-a

Gospodine Mešiću, je li Vas začudilo što su se SDA i SNSD ponovo složili kada treba povući novac MMF-a, pa se olako prelazi preko činjenice da oba entiteta poljoprivrednicima duguju po 30 miliona KM, dok svi zaboravljaju epizodu Barka iz 2016?

– Vaše pitanje sadrži zapravo i odgovor. Vrlo dobro znate da me apsolutno nije iznenadio nikakav potez niti SDA niti SNSD-a, koji će sve učiniti da ostanu na vlasti, pa makar to značilo i propast za narode u BiH. Dakle, nemaju nikakvu viziju, nemaju nikakvu strategiju, osim pragmatičnih dnevnih ciljeva koji će ovu zemlju dovesti u konačnici do velikih problema.

Plan dvije osobe
Ne misle oni o potrebi da poljoprivrednici moraju da funkcioniraju, ne misle da imaju ogromne troškove kod produkcije, ne misle da imaju probleme sa izvozom proizvoda, ali se zadužiti veoma dobro znaju i kada se zaduživanje dešava, onda je među njima med i mlijeko. Ne znače njima ni obećanja koja daju jedni zbog drugih, da ne dolaze na Parlament, da uslovljavaju svoje boravke nekakvim važnim, kao principijelnim pitanjima. A kada dođe novac na dnevni red, onda se sve zaboravlja i čini se sve kako bi osigurali svoje preživljavanje. Ovdje se radi o preživljavanju političkih oligarhija, a na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Uoči aprilske sjednice pojavila se informacija da nećete doći zato što ste kupljeni. Ipak, razlozi odsustva su bili zdravstvene prirode?

– Mirsada Mešića ne može niko u ovoj državi niti ovom svijetu kupiti za šaku zlata. Jedino što mi je značajno je da onima koji su me izabrali pokušam pomoći na bilo koji način koji je meni dostupan. Nema tog novca, nema te osobe koja mene može kupiti za bilo šta. Nažalost, bio sam u bolnici i nisam bio u prilici da dođem, iako sam veoma jasno i glasno i u izjavama za medije govorio da SDPBiH i Klub kojim ja upravljam neće nikada podržati Zakon o akcizama na način kako se to sad prezentira u jednom siledžijskom ambijentu, bez iznošenja bilo kakvih argumenata šta to zapravo predstavlja. A svima je u BiH jasno da to predstavlja krpljenje budžetskih rupa na štetu onih koji su zapravo izabrali sve ove vlasti. Vladajuće političke partije se ponašaju po sistemu seljaka koji kaže: “Pa tek sam navikao kravu da ne jede, ona je crkla.” Bojim se da se ta sudbina ne desi i u BiH. Duboko vjerujem da ću doći na sjednicu. Razgovaram sa svojim doktorom da po bilo koju cijenu dođem na tu sjednicu i sve te špekulacije otklonim.

Kako komentarišete nedavnu izjavu gospodina Čovića da se ne zna ko je pozicija, a ko opozicija na nivou BiH, te koliko je on dao doprinos tome zajedno sa Miloradom Dodikom?

– Gledajte, postoji taj plan, te dvije osobe u BiH, koji se zove destrukcija svega što čini napredak u ovoj zemlji. Oni to ne kriju. Oni koordiniraju sve aktivnosti i poduzimaju poteze koji su zapravo samo njima jasni. Bojim se toga šta će se dešavati u budućnosti, ali se nadam da će se stvoriti snage koje će se suprotstaviti takvom destruktivnom napadu na BiH. Gospodin Čović je jedan od glavnih krivaca za sve što se dešava u BiH, a zapravo se dešavaju stvari koje imaju veze sa, da opet apostrofiram, nekakvim planom koga njih dvojica znaju. Zašto to radi gospodin Čović, ja to naravno ne znam, koji pod krinkom evropskog puta čini sve da ništa ne uradi u BiH. On vjerovatno zna kakve obaveze prema kome ima u BiH i tako se i ponaša. Od gospodina Dodika me ništa ne čudi. On bar kaže šta će činiti, iako i njegova obećanja zapravo ne znače ništa. Ona znače od trenutka do trenutka, a sa crnim vragom će sklopiti savez kada mu trebaju novci.
Je li realno očekivati da se situacija na političkoj sceni promijeni do opštih izbora ili će se ona samo usložnjavati, imajući u vidu da u BiH kampanja neprestano traje?
– Mislim da će se politička situacija zaoštriti. Zaoštriće se prijetnjama, prije svega, HDZ-a zbog priče da se neće deisti izbori, iako ne vidim baš način kako oni to mogu učiniti. Ali, isto tako će se desiti zaoštravanje situacije, jer čini mi se da se neće moći izabrati vlast u BiH po izborima – evo, kako to ovih dana neki komentatori prognoziraju da se zapravo Čović sprema za “makedonski sindrom”. S obzirom na to da je BiH u posebnom aranžmanu Evropske unije i međunarodne zajednice, ja se nadam da će oni koji trebaju uraditi svoj dio posla smoći snage da zaustave destrukcije u BiH u narednom periodu.

HDZ je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH već uputio u parlamentarnu proceduru. Klub Bošnjaka u Domu naroda je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Kako komentarišete ovakav razvoj stvari?

– Ako dvije najbitnije partije u vlasti u ovom trenutku tako nastupaju u Parlamentu, gdje jedna drugoj podmeću točkove, jasno je da se radi o veoma lošim namjerama. Ne možete vi graditi nikakvu budućnost sa bilo kim ako mu kažete “pa, to će biti samo ovako, a ako tako ne bude, onda neće biti ništa”.

Pravi put
Dakle, bojim se sukoba te dvije političke partije koji bi nas izgleda samo ponovo vratio na zadovoljavanje njihovih finansijskih interesa.

Šta bi to bilo prihvatljivo za SDP kada je u pitanju Izborni zakon?

– Mi smo više puta govorili da SDPBiH želi zaštititi interese naroda i građana u BiH na način da su im dostupne sve demokratske tekovine koje obezbjeđuju ravnopravnost biranja, ravnopravnost učešća u parlamentima u BiH, ravnopravnost i uvažavanje kod donošenja odluka, a nikako nametanje političke volje nekome na način uzmi ili ostavi.
Inicijativu gradonačelnika Tuzle podržali su nezavisni načelnici, ali i oni čije lokalne zajednice pripadaju USK-u. Umjesto skoro pa sedmičnog zaduživanja entitetskih vlasti, kako provesti izmjene Ustava FBiH, koje bi garantovale uštede od 500 miliona KM godišnje?
– SDP smatra da se i u ovakvoj BiH ne mogu ostvariti značajnije uštede koje bi imale koristi za živote običnih ljudi, iz razloga što imamo ogromnu administraciju, veliki broj vlada, ministara… i naravno da je pravi put ukidajući kantone u FBiH, napraviti jednu racionalnu političku zajednicu, u kojoj će se svi narodi osjećati kao kod kuće. Nažalost, mi u aktuelnom političkom ambijentu nismo u prilici da prođemo sa takvim ciljevima, jer postoje mehanizmi koje obezbjeđuju Izborni zakon, Ustav FBiH, pa i Ustav BiH, a kojima nezadovoljne grupacije i politički predstavnici naroda mogu blokirati svaku mogućnost bilo kakve reforme i bilo kakvog napretka. Zar nije normalno da u FBiH postoje Vlada, Parlament, a da su sljedeće jedinice lokalne uprave? To je naš strateški cilj. Pokušavamo da ostvarimo podršku onih koji odlučuju i glasaju, pa iako u ovom trenutku to djeluje kao borba protiv vjetrenjača, nećemo odustati.

(Izvor : Oslobođenje)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu