Lokalna akcija „Čuje li se i naš glas?“

Sinoć je u Sarajevu, u prepunoj sali Međunarodnog centra za djecu i omladinu, održan okrugli sto „Čuje li se i naš glas?“ Riječ je o  realizaciji projekta vezanog za Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba koji se obilježava svake godine, zadnje subote u mjesecu septembru.

Sinoćnja aktivnost je u stvari početak ili recimo uvod u aktivnosti koje će  Forum žena KO SDP BiH Sarajevo provesti 29.septembra. „Da bi razumjeli o kakvoj problematici je riječ neophodno je upoznati se sa istom, te, ukoliko to već nismo, postati senzibilni i prepoznavati probleme sa kojima se susreću naši sugrađani koji imaju poteškoće sa sluhom“, naglasila je na samom početku Edita Sulejmanović, predsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo.

U BiH ne postoji jedinstveni registar i ne zna se tačan broj gluhih i nagluhih osoba. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na području cijele BiH imamo oko 40.000 gluhih i nagluhih osoba. Najveći problem ove populacije je spora ili bolje rečeno nikakva implementacija Zakona o znakovnom jeziku koji je usvojen i prema kojem bi svaka osoba slušno oštećena morala imati pristup informacijama. No, svjedoci smo upravo suprotnih pojava. Dok osoba bez oštećenja sluha može svakodnevno da prati dešavanja u zemlji kroz različite programe, osobe s oštećenim sluhom i govorom to nisu u mogućnosti. Tumači znakovnog jezika tek su sporadična pojava u medijima.

Okrugli sto je iskorišten za predstavljanje nacrta politike “Manjinska kultura gluhih i nagluhih u BiH”. „Ponukana primjerom iz moje najbliže okoline odlučila sam napisati ovu politiku. Smatram da je neophodno uvijek i iznova pričati o problematici sa kojom se ova populacija suočava te iznalaziti i nuditi kvalitetna rješenja“, rekla je Vesna Bukvić autorica Politike.

Jasminka Proho iz Udruženja gluhih i nagluhih KS, inače instruktor i tumač znakovnog jezika govorila je o gluhoći – hendikepu sa kojim se suočava na desetine hiljada osoba širom BiH, problemima sa kojima se suočavaju od najranijeg djetinjstva, o Zakonu o upotrebi znakovnog jezika u BiH, inkluziji gluhih i nagluhih osoba u svakodnevne društvene tokove i generalno nedovoljno razvijenoj svijesti o problemima sa kojima se suočavaju gluhe i nagluhe osobe u BiH. „U KS postoji naknada i izdvajanja za Tuđu njegu i pomoć na koju pravo imaju osobe sa invaliditetom. Potrebno je pokrenuti inicijativu za razdvajanje toga prava jer gluhim osobama nije potrebna njega već upravo pomoć“, istakla je Jasminka. Nakon uvodnih izlaganja pokrenuta je kvalitetna diskusija u koju se uključila većina prisutnih. Izraženo je zadovoljstvo organizacijom ovoga tematskog razgovora.

Na samom kraju, predsjednica FOŽ-a pozvala je prisutne na nastavak projekta koji će se desiti 29. septembra, kroz realizaciju ulične akcije.