Nermin Nikšić za Oslobođenje

Ljevica ima odgovornost i obavezu

  1. Aktuelna je priča oko protesta penzionera. Obećava se povećanje penzija ali kad se usvoji novi zakon o PIO. Da li će se taj zakon ikad usvojiti? 

Penzioneri su najveće žrtve trenutne nesposobne i bahate vlasti. Reforma sistema PIO svela se isključivo na traženje načina da se uštedi novac koji bi se onda usmjerio nekim podobnim grupama. Predloženi zakon omogućava uštede na način da smanjuje penzije svim budućim penzionerima, a vjerovatno isti scenarij čeka i trenutne penzionere. Mi u SDP-u smo posebno osjetljivi na položaj ove populacije i vlast u kojoj smo mi bili posvećivala je ogromnu pažnju prema penzionerima. Uspjeli smo im dva puta povećati penzije u tri godine. Nas je zatekao dug prethodnih Vlada prema Fondu PIO od 190 miliona KM, a mi smo taj dug vraćali i dizali penzije. Hoću da kažem da za sve ima načina kada ima volje i kada se iskreno radi. Ova vlast penzionere vara, potcjenjuje i pokušava napraviti razdor prvo između njih, a onda između penzionera i drugih kategorija društva. Zakon o PIO koji ste spomenuli bio je sredstvo za ostvarenje ovoga što sam govorio i nadam se da neće biti usvojen u takvom obliku.

 

  1. Vaše posljednje poslaničko pitanje bilo je vezano za grantove i saglasnosti Vlade firmama namjenske industrije. Šta je tu sporno? 

To je jedan od niza nerazumljivih i promašenih poteza ove Vlade. Što se tiče grantova mislim da tu ima i elemenata krivičnog djela. Firme namjenske industrije su 49 posto privatne i Vlada davanjem grantova jača i taj dio privatnog kapitala, umjesto da za taj iznos koji već ulaže uradi dokapitalizaciju i tako ili poveća državni udio u vlasništvu ili natjera i privatni kapital da i oni ulažu u firmu, ako žele očuvati isti omjer vlasništva, te da na taj način dodatno jačaju kompanije. Što se tiče saglasnosti, Vlada FBiH je dala odobrenje privatnoj firmi iz Goražda da može proizvoditi isti program kao Igman Konjic. Dakle Vlada omogućava nelojalnu i nepotrebnu konkurenciju vlastitoj firmi koja odlično radi i koja se tako ugrožava. To je potpuna nebuloza i ja sam tražio da se ove odluke stave van snage i da se o tome upozna Parlament, kako bi se spriječila očita šteta koja može nastati. Koliko sam informisan Vlada je navodno i poništila ove odluke, što je dobro, ali o tome ipak moraju dati zvanične informacije javnosti i Parlamentu FBiH. Za sada o tome samo šute.

 

  1. Na šta će se poslanici SDP-a na svim nivoima fokusirati u periodu do izbora naredne godine? 

Svima je jasno kako je ovaj mandat protraćen i kako vlasti nisu uradile ništa od onoga što su obećale, a pogotovo nisu uradile ono što su objektivno mogle. Parlamentarna većina ne funkcionira u najvećem broju slučajeva. Nismo u stanju usaglasiti odgovore na upinik koji smo dobili na poklon od Brisela, jer je očito bilo kako je i aplikacija koju su vlasti nazor predale bila nekredibilna. Imamo potpuni zastoj investicija u Federaciji. Autocesta se ne gradi i neće se u ovom mandatu napraviti ni jedan novi kilometar. Energetski projekti koji su bili spremni za početak izgradnje poput bloka 7 u Tuzli, vjetroparka Podveležje ili HE Vranduk su zaustavljeni. Vlast svjesno blokira provedbu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i tako sprječava osiguravanje ambijenta da se konačno počne sankcionisati kriminal koji je ovu zemlju doveo u stanje u kojem se nalazi. Vlada RS se fokusira na dizanje nacionalnih tenzija, što je puno lakše nego raditi na rješavanju egzistencijalnih pitanja. U takvoj atmosferi mi u SDP-u smo fokusirani da zaustavimo činjenje dodatne štete. Naš fokus će biti na tome da građanima u BiH vratimo vjeru da zajedno možemo sve a da smo međusobno zavađeni samo lagan plijen. Vrijeme je da svi shvatimo i prihvatimo kako svaki dio BiH pripada jednako svakom njenom građaninu. Svako od nas mora biti jednak u pravima na svakom pedlju ove države. To je ono čega se nacionalisti najviše boje jer to direktno ruši njihov sistem i strahove na kojima oni opstaju. Uvjeren sam da ćemo im zajedno pokazati kako takva BiH ne samo da je moguća već je samo takva BiH moguća.

 

  1. Vlada seli iz SDP-ovih prostora u Sarajevu. Kako ocjenjujete Vladina rješenja za smještaj  institucija?

Vlada FBiH i institucije FBiH objektivno imaju problem sa smještajem i to se svakako mora riješiti. Ipak, ovo što se najavljuje nije rješenje i realno nije ni nešto što je povoljnije ili bolje od trenutnog stanja u kojem se Vlada nalazi. Međutim, očito je da motiv nije da se riješi problem koji ima Vlada sa smještajem. Što se tiče nas u SDP-u, mi bi bili najsretniji da Vlada sutra ode iz naše zgrade jer taj prostor koristi po izuzetno niskoj cijeni u odnosu na onu koju SDP može dobiti na tržištu u ovom trenutku. Dakle, da budem sasvim jasan, odlaskom Vlade  SDP neće biti oštećen već naprotiv, ali odlazak Vlade u drugu zgradu koja će se plaćati više novca za manje prostora, ima odlike štetnog ugovora, pa neka o tome razmisle oni koji se vode željom da oštete SDP.

 

  1. Izborna kampanja je počela i vrlo je žestoka. Šta nas još čeka?

Izbornu kampanju su započeli predstavnici vlasti na svim nivoima. To je neodgovorno i loše po građane. Njihov posao je da urade što su obećali, a ne da govore šta će uraditi u budućnosti. SDA i HDZ su šampioni u tome da se predstavljaju kao nevinašca i bespomoćna opozicija, a sve vrijeme sjede u vlasti. Komično je slušati HDZ kako kritikuje prošlo Vijeće ministara koje je vodio njihov Vjekoslav Bevanda ili SDA-ovce kako kritikuju prošlu Vladu FBiH, u kojoj su sve vrijeme sjedili njihovi ministri. Dakle, objektivno očekuje nas taj politički kliše kako su odgovorni svi osim onih koji imaju potpunu vlast. To je standardna politika i SDA i HDZ ali i SNSD-a i drugih koji su sada vlast. Mi u SDP-u ćemo vrlo brzo izaći sa našim programom i onim što građanima nudimo kao promjenu i potpuni zaokret u odnosu na ovo mrcvarenje i na temelju toga tražiti podršku da to i uradimo.

 

  1. Hoće li se ljevica udruživati 

Kao predsjednik SDP-a posvećen sam pravljenju snažnog političkog bloka koji će se suprotstaviti nacionalističkoj i kriminalnoj vlasti. Ljevica će ići zajedno. U kom obliku stvar je dogovora ali i političke pragme u smislu da se što više vrijednuje rezultat koji ostvarimo u smislu broja mandata u parlamentima. SDP i DF su dogovorili da u setpembru održimo proširene zajedničke sjednice Glavnih odbora  dvije stranke na kojim ćemo usaglasiti modalitete daljnjeg djelovanja. Svakako da osim SDP i DF tu postoji još političkih stranaka poput GS ili NS koji su dio ove priče i nadam se da ćemo uspjeti usaglasiti prije svega programska načela i vrijednosti oko kojih se okupljamo, a onda i formu tog djelovanja. Mi u SDP-u smo otvoreni i za sve druge koji dijele i saglasni su sa vrijednostima i opredjeljenjima u koja vjerujemo i za koja se zalažemo. Ljevica ima veliku odgovornost i obavezu da ponudi jedan model koji će integrisati bh. društvo i državu povesti na put prosperiteta i napredak svih naroda i građana. Izbori 2018. godine možda su i posljednja prilika da se to uradi jer pitanje je kakva BiH bi bila nakon još četiri godine ovakve vlasti.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu