Bihać

Lipovača poziva izborne pobjednike u USK-u da preuzmu vlast

Slika

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK), Hamdija Lipovača pozvao je danas izborne pobjednike, parlamentarne stranke, koje su dobile najviše mandata u Skupštini Kantona, da što prije formiraju vlast i razriješe Vladu, koja trenutno radi u tehničkom mandatu.

– Kao što znate izbori su završeni, Stranka demokratske akcije (SDA) je dobila veliko povjerenje građana USK-a i ova Vlada je završila svoj mandat danom izbora. Razlog zbog kojeg želim da se obratim javnosti i prije svega SDA na čelu sa Bašagićem jeste da zamolim i zatražim, te apelujem da se vlast u USK-u što prije formira u skladu sa podrškom građana – kazao je premijer Lipovača u izjavi medijima.

Po njegovim riječima, to je važno iz dva razloga. Prvi je što su on kao još trenutno premijer, a i ministri u Vladi, na neki način vezani za pozicije, koje im kako je kazao, po volji građana ne pripadaju. Drugi razlog su važne aktivnosti koje slijede oko usvajanja i pripremanja budžeta USK-a, zatim sve učestalijih zahtjeva sindikata, socijalne politike, humanitarnih i svih drugih pitanja, koja ova Vlada, ni Lipovača kao trenutni premijer u odlasku nemaju legitimitet za njihovo rješavanje. Stoga je još jednom zamolio SDA i partnere, koje je ona izabrala u parlamentarnoj većini da što prije formiraju novu vlast na USK-u, kako je to zakonom i predviđeno, a Skupštinu Kantona da na prvoj sjednici razriješi Vladu.

– Ministre moga ja razriješiti, jer već ima određenih zahtjeva ministara, koji bi htjeli poći svojim putem, da traže posao s obzirom da im je istekao mandat. Međutim, jedini ko nema pravo otići odavde, to sam ja, zato što mene razrješava Skupština – pojasnio je Lipovača.

Po njegovim riječima, SDP nije dobio potvrdu svoga rada na proteklim izborima i činit će konstruktivnu opoziciju, u skladu sa onoliko povjerenja koliko su im građani i dali. Međutim, kada će se vlast u USK-u formirati još uvijek se ne zna. Pregovori traju još od izbornih rezultata, a za sada se zna samo da će SDA koalirati sa Demokratskom frontom (DF) u skladu sa sporazumom potpisanim između stranačkih centrala. Problem je što SDA ima 10 mandata, a DF četiri u Skupštini USK-a, te im je za većinu od 16 mandata potreban treći partner, koji još uvijek nije poznat. Spekuliše se da bi to mogla biti Laburistička stranka (LS) sa dva mandata, ali zvanično se još uvijek ćuti. Zbog toga se još uvijek ne zna, ni kada bi se mogao održati nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK-a, koja je prekinuta nakon preuzimanja mandata, te je rečeno da će njen nastavak biti zakazan, kada bude formirana nova parlamentarna većina.