Aner Žuljević za portal Klix

Subota neće biti kraj za Aluminij d.d. Mostar, nego će očito biti početak borbi dva bloka za preuzimanje mostarske kompanije. Švicarski i arapski interesi lagano se u ovoj priči uklapaju u standardnu političku podjelu u Federaciji BiH.

Dok je jučer resorni ministar Nermin Džindić razgovarao s predstavnicima Emirates Global Aluminiuma, očitim favoritom bošnjačkog dijela Vlade FBiH, švicarski Glencore uplatio je Aluminiju struju za naredna četiri dana. Švicarci u svom konzorciju imaju dvije hercegovačke kompanije i jednu iz Zagreba te je posve jasno koja je politička opcija preferira.

Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda FBiH, kaže kako ne postoji ozbiljan pristup, da se igraju političke igre kako “ušminkati mrtvaca”.

“Nažalost, vrijeme koje je ostalo Aluminiju i način kako se sve ovo vodi oko strateških partnera nisu kompatibilne stvari. Kako je ranije bilo najavljivano iz Vlade FBiH, Aluminij se prvo trebao ušminkati pa prodati, a kako sada stvari stoje, umjesto na “uljepšavanje”, Aluminij posljednje atome snage troši na borbu za goli opstanak”, kaže Žuljević.

Dodaje kako su menadžment napustili sponzori, a politika se bez ozbiljnog plana, očigledno s Aluminijem igra igre.

“Danas je očigledno jasno da ne postoji takva šminka koja će uljepšati Frankenštajna sazdanog od političke neodgovornosti, nepotizma, diskriminacije, korupcije i klasičnog lopovluka na šta je doveden nekadašnji gigant. Niko nema pravo u politici od građana sakriti detalje aranžmana koji se pregovaraju, jer ne treba biti puno pametan pa vidjeti da se stanje u Aluminiju i kroz strateške partnere faktički dogovara kroz zahtjeve istih za subvenciju struje, što je faktički preko leđa građana”, naveo je.

Napominje da je najvažnije u ovom momentu da svi prihvate činjenicu kako nas je kriminal nesagledivih razmjera doveo u današnje stanje s Aluminijem i jedino gore od toga bi bilo da se njegov “lažni oporavak” netransparentno upakuje u strateški kriminal, a ne partnerstvo.

“Licemjerno je da se najveći krivci utrkuju ko će dati bombastičniju izjavu podrške radnicima Aluminija, a stanje je takvo da bi se trebali sakriti u mišiju rupu jer su direktno odgovorni za stanje”, zaključio je Žuljević.