Aner Žuljević za portal Klix

Licemjerno je da se najveći krivci utrkuju ko će dati bombastičniju izjavu podrške radnicima Aluminija

Subota neće biti kraj za Aluminij d.d. Mostar, nego će očito biti početak borbi dva bloka za preuzimanje mostarske kompanije. Švicarski i arapski interesi lagano se u ovoj priči uklapaju u standardnu političku podjelu u Federaciji BiH.

Dok je jučer resorni ministar Nermin Džindić razgovarao s predstavnicima Emirates Global Aluminiuma, očitim favoritom bošnjačkog dijela Vlade FBiH, švicarski Glencore uplatio je Aluminiju struju za naredna četiri dana. Švicarci u svom konzorciju imaju dvije hercegovačke kompanije i jednu iz Zagreba te je posve jasno koja je politička opcija preferira.

Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda FBiH, kaže kako ne postoji ozbiljan pristup, da se igraju političke igre kako “ušminkati mrtvaca”.

“Nažalost, vrijeme koje je ostalo Aluminiju i način kako se sve ovo vodi oko strateških partnera nisu kompatibilne stvari. Kako je ranije bilo najavljivano iz Vlade FBiH, Aluminij se prvo trebao ušminkati pa prodati, a kako sada stvari stoje, umjesto na “uljepšavanje”, Aluminij posljednje atome snage troši na borbu za goli opstanak”, kaže Žuljević.

Dodaje kako su menadžment napustili sponzori, a politika se bez ozbiljnog plana, očigledno s Aluminijem igra igre.

“Danas je očigledno jasno da ne postoji takva šminka koja će uljepšati Frankenštajna sazdanog od političke neodgovornosti, nepotizma, diskriminacije, korupcije i klasičnog lopovluka na šta je doveden nekadašnji gigant. Niko nema pravo u politici od građana sakriti detalje aranžmana koji se pregovaraju, jer ne treba biti puno pametan pa vidjeti da se stanje u Aluminiju i kroz strateške partnere faktički dogovara kroz zahtjeve istih za subvenciju struje, što je faktički preko leđa građana”, naveo je.

Napominje da je najvažnije u ovom momentu da svi prihvate činjenicu kako nas je kriminal nesagledivih razmjera doveo u današnje stanje s Aluminijem i jedino gore od toga bi bilo da se njegov “lažni oporavak” netransparentno upakuje u strateški kriminal, a ne partnerstvo.

“Licemjerno je da se najveći krivci utrkuju ko će dati bombastičniju izjavu podrške radnicima Aluminija, a stanje je takvo da bi se trebali sakriti u mišiju rupu jer su direktno odgovorni za stanje”, zaključio je Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu