Licemjerno je braniti državu od partnera s kojim se formira vlast

Predsjedništvo SDP BiH je na danas održanoj sjednici razmatralo aktuelnu sigurnu situaciju u državi, te je zaključilo da je od presudne važnosti jačanje državnih institucija i agencija. Još jednom se potvrđuje da je ulazak Bosne i Hercegovine u NATO jedini dugoročni garant mira i stabilnosti u državi.

Predsjedništvo je osudilo namjeru osnivanja rezervnog sastava policije u RS-u. Radi se o još jednoj potvrdi činjenice da vlasti u ovom entitetu nemaju nikakvu namjeru da rade na rješavanju objektivnih egzistencijalnih problema građana, nego militarizacijom i radikalizacijom prilika u društvu pokušavaju ostvariti ratne ciljeve rastakanja države Bosne i Hercegovine.

Osuđena je i već poslovična pasivnost OHR-a i zanemarivanje obaveza ove institucije preuzetih u sklopu Dejtonskog sporazuma. Periodično iskazivanje zabrinutosti kroz suhoparna saopštenja OHR-a predstavljaju vrijeđanje inteligencije građana države. Inertnost i izbjegavanje Visokog predstavnika da izvršava svoju obavezu predstavlja i direktnu povredu Dejtonskog sporazuma, čije štićenje i provedba je temeljna zadaća ove institucije.

Ponovno je istaknuto žaljenje zbog pogubne odluke SDA, partnera SNSD-a i HDZ-u BiH u vlasti, koja je svojim glasovima omogućila natpolovičnu većinu u Domu naroda Bosne i Hercegovine ovim očito antidržavnički nastrojenim političkim subjektima. Licemjernim je ocijenjen stav da se u javnosti poziva na zaštitu države od istih partnera sa kojim formiraju vlast i kojim omogućavaju apsolutnu kontrolu nad svim ključnim procesima u državi.

Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo sve kandidate u utrci za predsjednika partije da se pridržavaju propisanih pravila kampanje, te da istu vode poštivajući partijske principe i međusobno jedni druge.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu