SDP BiH
Milan Račić

Licemjerna vlast i kredit za ukop

Više od godinu dana BiH vlasti ubjeđivale su javnost, građane i medije kako je uslov za dobivanje MMF kredita uvođenje akciza na naftne derivate. Ispunjavanjem ovih uslova, isticali su vladajući, stekli bi se uslovi da BiH dosanja – nedosanjani san. Niti jednom riječju nisu naznačene posljedice koje bi takav kreditni aranžman imao po državu i njene građane, posebno. Nova milijarda bi se tako našla u kasama budžetkratije koja bi, gotovo sigurno, bila potrošena kao i svi ostali dosadašnji krediti. Pri tom, vlast nije odgovorila ni na jedno osnovno pitanje:

– Gdje su do sada silni novci izdvojeni za izgradnju puteva
– O kojim i kolikim sredstvima je riječ
– Nisu napravljene analize niti opravdanost utroška tih sredstava
– Nema nikakvog valjanog dokumenta, i sve da bi se ta sredstva utrošila za izgradnju puteva, gdje bi i koje dionice puteva bile napravljene
– Kada bi tako finansirani putevi bili završeni
– Da li bi to radile naše ili strane firme
– Koliko bi na taj način bilo uposleno radnika i šta bi to značilo za državu po svim parametrima
– Desetine drugih neodgovorenih pitanja i dilema

Samo neodgovorna, licemjerna i „neznana“ vlast kakvu mi imamo, bez imalo stida ubjeđivala je svekoliku laičku, stručnu i svaku drugu populaciju kako je to nužno i neophodno a da, pri tom, nije ponudila niti jedan odgovor, nego bahatim nastupanjem, osuđivala je sve one koji su se usudili promišljati i postaviti bilo kakvo pitanje koje se tiče zaduženja, ne nas nego naših unuka. U tom istom kolu „prodavača magle“ našli su se svi oni koji čine vlast ne samo na nivou države, nego su tu i obje entitetske vlade i njihovi premijeri. Kad nestane para u budžetima onda se brzo zaborave entitetske razlike, vitalni nacionalni interesi i sve druge političke zavrzlame kojima nas dnevno obasipaju, pa uz obostrane zagrljaje brzo dogovore nova zaduženja i način kako će još jedanput izigrati narod u čije ime i za čiji račun te Bh „patriote“ sve to rade. U međuvremenu kad su popucali svi konci vladajućih koalicija koje se ni o čemu ne mogu dogovoriti, pa ni o tom kako će oporezovati kladionice, jedinstveni su jedino u stavu da i takvi kakvi jesu –NIKAKVI- ostaju na vlasti i na pamet im ne pada da odstupe. Ne pada im na pamet da realizuju bilo koju od stotinjak odluka Ustavnog suda, da povećaju penzije, da smanje administraciju, da …, ali su u zajedništvu da zaduže narod i sirotinju i, neupitno, sačuvaju vlast. Dok se međusobno svi tvrde, zajedno sa njima u vlasti na nivou države, kreditu se ne protivi ni SBB, ni njihovi ministri u vladi, ni njihovi direktori u putevima. Zna se zašto!

I poslije svega što su pokušali i rade za novi kreditni sunovrat, javlja se na parlamentu predsjedavajući Vijeća ministara i poslije godinu i kusur ističe kako povećanje trošarina na naftu i naftne derivate nije jedini uslov za drugu tranšu sredstava iz kredita MMF-a. Kako je naglasio, u Vašingtonu je jasno poručeno da postoje i stvari važnije od trošarine, pozivajući, a sad pažljivo pročitajte: da mediji istraže o kojim mjerama se radi. Kakvo i koje licemjerestvo – da mediji i građani istražuju koje su to i kakve sve još uslove postavili međunarodni o kojima nije ni riječi progovorio godinu i po. O tome koliko su on i njegovi ministri plaćeni ne treba ni govoriti. Ali, neka mediji i oni koje će oni zadužiti istražuju šta su i koje sve obaveze za davanje i vraćanje kredita. Licemjerstvo – bez mjere i granica! Kad je i od vladajućih, ovog puta stvarno je previše?


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu