Lazović: Denis Bećirović ima snažnu podršku

– Poznate su skoro sve kandidature za mjesto člana Predsjedništva BiH. Bili ste snažan zagovornik zajedničkog kandidata ljevice, i navodili rizike od više kandidatura. Na kraju imamo ovaj drugi ishod. Na koji način sada prevazići razmirice između dvije lijeve opcije a da u kampanji ne nanose direktnu štetu kandidatima?

LAZOVIĆ: Javnost je očekivala od ljevice mnogo više. Ne samo zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH već saradnju koja bi vodila zajedničkom nastupu na oktobarskim izborima. Predstavnici ljevice su dugo stvarali sliku da će se to desiti. Obećanja nisu ostvarena a očekivanja javnosti su iznevjerena.

Ne ulazeći u razloge koji su doveli do nesporazuma unutar ljevice moram reći da je rukovodstvo SDP-a dugo , čak i kada je bilo jasno da drugi vuku ishitrene i neusaglašene poteze, istrajavalo na postizanju dogovora koji je na kraju izostao uglavnom zbog grešaka i prejakih izjava našeg politićkog partnera.

SDP i DF imaju svoje kandidate kao i Naša stranka. Glasačko tijelo koje podržava građansku alternativu i koje želi promjene , na žalost, će se morati dijeliti. U ovakvom nakaradnom izbornom sistemu građanin koji simpatiše ljevicu se mora opredjeliti samo za jednog kandidata ljevice što u startu favorizuje kandidate nacionalnih stranaka. Bez obzira na težu startnu poziciju kandidati SDP-a i DF-a imaju šansu da pobijede. A to se može desiti ukoliko uvjere javnost da su zajednički opredjeljeni da mijenjaju sadašnji nepovoljni društveni ambijent koji je uzoran dubokim brazdama korupcije i kriminala što sprečava reforme i brži put BiH ka Evropskim integracijama.

– Kako komentarite navode da je SDP izvršio svojevrsno desno skretanje. Dio lijevo orijentirane javnosti nije blagonaklono primio podršku SDP-ovom kandidatu od strane A SDA?

LAZOVIĆ: Kandidat SDP-a Denis Bećirović ima snažnu podršku članstva. Na krilima te podrške namjera mu je da dobije podršku i drugih. On kao kandidat personalno može tražiti da ga podrže organizacije i pojedinci koji ne pripadaju ideološkom profilu SDP-a. Može to raditi i pred kamerama. On želi biti kandidatom svih građana ne samo SDP-a. I to je u redu.

– Postoji vrlo izvjesna mogućnost da nakon oktobra u Predsjedništvu BiH imamo prorusku osovinu Dodik – Čović. Šta bi to značilo po BiH? Evidentno je da pomenuti dvojac ne krije namjere u cilju disolucije države?

LAZOVIĆ: BiH je već dugo vremena na marginama zapadne diplomatije. Ni Brisel ni Vašington do sada nisu pokazivali iskrenu volju da pomognu BiH. Kako se već dugo ponavlja mantra da je potrebno da se domaći političari dogovore a što je sa ovakvim ustavnim rješenjima gotovo nemoguće ostavljen je prazan prostor u koji se ubacio Ruski uticaj. Ruski kapital je veoma prisutan u regionu posebno u Hrvatskoj.

On je dominantan i postaje većinski u Agrokoru. A ko ima ekonomsku moć ima i politički uticaj. Dodik je čest gost kod Putina, a Čović se trudi da postane njegova kopija. Njih dvojica i rječima i djelima za sada nisu dobronamjerni prema BiH. Dodik otvoreno govori da mu je cilj spajanje RS-a sa Srbijom a Čović bi da reinkarnira osuđenu politiku Herceg – Bosne. Ukoliko postanu članovi Predsjedništva BiH, a ne promijene politiku, budućnost BiH biće upitna. Strah me je od pomisli da će taj dvojac predstavljati BiH uz skrivene fige prema vlastitoj državi a istovremeno u đepu držati pasoše Srbije i Hrvatske. Ostaje nada da će u izbornoj utakmici njih dvojica biti poraženi.

– U Sarajevu su propali još jedni razgovori oko izmjena Izbornog zakona, najviše zahvaljući HDZ-u koji je odbio kompromisno rješenje međunarodne zajednice. Ponovo se pokušaj očuvanja minimuma demokratskih normi o vrijednosti glasa iz tabora HDZ-a pokušava predstaviti kao nekakva velikobošnjačka dominacija. Kako ste Vi vidjeli posljednje razgovore?

LAZOVIĆ: Kako sada stvari stoje nema dogovora oko Izbornog zakona. HDZ je kontra. Kontra svih. Čović i njegovi oponašatelji za sebe vole reći da su promicatelji evropskih vrijednosti ali su uporni u ne prihvatanju tih vrijednosti. Ne prihvataju ni stavove Venecijanske komisije a usaglašene stavove SDA, SDP, DF i SBB diskreditiraju kao majorizaciju bošnjačkog glasovima. Ustav FBiH je jasan i na njemu zasnovani principi izbora delegata u Dom Naroda FBiH se moraju poštovati.

Međunarodna zajednica preko Venecijanske komisije i ambasadora Vigemarka morala bi prekinuti ovu farsu. Jasno i odlučno reći šta su Evropski principi i standardi i da oni koji to odbiju budu javno i politički diskreditovani. Bonske ovlasti još uvijek su sredstvo u rukama Visokog predstavnika. Neka ih iskoristi ako bude potrebno.

(vijesti.ba)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu