Edin Delić

Laži i kršenje zakona kao posljednje utočište propale politike SDA na Općini Lukavac

Pozitivne trendove na Općini Lukavac i razvoj ne mogu usporiti niti umanjiti neistine i dezinformacije iz propagandne mašinerije SDA Lukavac i njihovih satelita.

Gotovo je izgubilo svaki smisao polemisati sa propagandnom mašinerijom SDA koja ovih dana neselektivno napada, obmanjuje, a iz mraka anonimnosti sije neviđene uvrede i negiranja i mene kao čovjeka, a posebno kao načelnika. Nastoji se obezvrijediti sve što uradim, prikazati rezultati kao zasluga nekih drugih, a plasiranje laži postaje redovna disciplina. Ponekad se otvori neki komentar, crtica ili izjava iz predizborne kampanje i proziva za „lažna obećanja“. Danas čitam da sa navodno prevario građane Podrinjske ulice koje sam zaboravio, iako sam tokom kampanje obećao da ću raditi na rješavanju njihovih kanalizacija.

Projekat za ovu namjenu je već odobren, napisan i urađen projektni zadatak i aktivnosti su počele. Uvjeren sam da građani znaju da je trajanje mandata načelnika općine 4 godine, te da se sva predizborna obećanja i moraju promatrati u tom vremenskom okviru. Još se nije okončala niti prva godina mog mandata, a lista onoga što se radi ili je uradilo nije nimalo zanemariva.
Kontinuirano se priprema teren za pokušaj opoziva i smjene, te se vrši velika presija i siju dezinformacije na terenu. Činjenice se očigledno nikako ne slažu sa onim što propagira i govori SDA mašinerija i njihovi satelitski „mediji“. Ali nije svima jednako stalo to istine, zakona niti do morala.

Kao apsurd posebno možemo istaćida SDA sateliti sa jedne strane govore da vodovode u Poljicu, Turiji i Puračiću finansira Vlada TK, a sa druge strane optužuju Općinu Lukavac kako nije aplicirala projekte i kako je malo novaca povukla iz vodnih naknada. Da Općina nije aplicirala i ne provodi projekte njih ne bi ni bilo, a podatak o malom učinku odnosi se na 2016. godinu.
Ova godina će biti rekordna. Idemo pozitivno i vedro naprijed!

Kako je bilo ranije sa vodnim naknadama?

Još jedna u seriji bezočnih neistina je ona o „slabom učinku općinske administracije u trošenju sredstava iz vodnih naknada. Prošle sedmice sam obećao malo više podataka i činjenica, pa evo i to obećanje ispunjavam.

U toku 2016. godine, a za vrijeme mandata prethodnog načelnika iz SDA, Općina Lukavac je iz sredstava za vodne naknade realizirala ukupno 70.635,88 KM, a u ovaj fond su građani naše Općine uplatili u toj godini 723.709,25 KM. To znači da smo „povukli“ tek 9,76% onoga što smo uplatili. Ne želim se baviti razlozima zbog čega se ovo desilo, ali je nesporna činjenica da smo izgubili velika sredstva.

Tokom prethodne 2016. godine najviše ovih novaca „povukla“ je Općina Živinice sa iznosom od 1.006.418,24 KM, a da je uplatila u ovaj Fond ukupno 282.087,82 KM, što znači da su „povukli“ 356,77% više od onoga što su građani Živinica uplatili. Najveći omjer „povučenih“ sredstava u odnosu na uplaćena imao je Doboj istok sa 1.136,32% indeksom.

Stanje i odnosi sa vodnim naknadama u 2017. godini

Općina Lukavac je aktom 02-49-755-17 od 27.04.2017. godine aplicirala sa 19 projekata ukupne vrijednosti 1.611.535,41 KM i to za nerealizovane projekte iz 2016. godine ukupno 737.892,46 KM i za nove projekte u 2017. godini iznos od 873.642,95 KM. Aktom broj 02-49-755/17-1 od 13.07.2017. godine dopunili smo zahtjev iz mjeseca aprila u visini od 314.191,53 KM.
Ukupno su potraživana sredstva u 2017. godini u iznosu od 1.925.726,94 KM.

Aktom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK broj 04/1-25-15294/17 od 15.06.2017. godine obaviješteni smo da su za Općinu Lukavac odobreni projekti iz vodnih naknada u visini od 1.020.451,42 KM.

Dakle Općina Lukavac je u 2017. godini dobila 935.782,40 KM više iz sredstava vodnih naknada nego što je to bilo 2016. godine. U procentima to je 1.424,80% ili 14 puta više nego prethodne godine.

Projekt odvodnje kanalizacije u Podrinjskoj ulici uključen u finansiranje

Jedna od dezinformacija koje plasiraju iz kuhinje laži SDA stranke je i ona da je zaboravljena Podrinjska ulica, odnosno da je priča o kanalizaciji u ovoj ulici bila predizborna laž. Među projektima koji su odobreni ove godine je i Projekt odvodnje kanalizacije u ovoj ulici. Ne može brže. S obzirom da sam „zatekao“ stanje u kome nema nikakve dokumentacije niti konkretnih mjera moralo se krenuti sa projektovanjem. Podrinjska ulica ne samo da nije zaboravljena, već se radi intenzivno. Kao i na mnoštvu drugih pitanja.
Da se podsjetimo to su one pare od kojih se grade vodovodi u Poljicu, Turiji i Puračiću.

Da, to su novci kojim upravlja i koje raspoređuje Vlada TK, ali to su sredstva građana. Općina igra veoma važnu ulogu u tom procesu, a u svim projektima učestvuje i sa svojim sredstvima.

Pozitivno i odlučno naprijed!

Dokument možete pogledati OVDJE.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu