Lana Prlić za The New York Times o segregaciji u školama

The New York Times je objavio tekst koji govori o segregaciji djece u školama širom Bosne i Hercegovine i u kojem navodi primjere “dvije škole pod jednim krovom” u Travniku i Mostaru. Ovaj svjetski priznati medij pohvalno ističe učenike u Jajcu, koji su danas primjer otpora segregaciji koja se želi nametnuti i koja je nametnuta upravo kroz projekat “dvije škole pod jednim krovom”, a takvih škola danas u BiH ima oko pedeset.

U tekstu, pored intervjua sa učenicima i direktorima ovih škola u Travniku i Mostaru, novinarka The New York Timesa kao uzrok stanja navodi nacionalne političke struje, koje upravo i podržavaju ovakve projekte. Međutim, postoje mladi političari, koji su i sami pohađali škole ovog tipa i danas se glasno bore za ukidanje takve vrste obrazovanja. Novinarka je za primjer navela Lanu Prlić, potpredsjednicu SDP BiH, kao nekog ko je i sam pohađao Gimnaziju Mostar, jednu od 50 škola “dvije škole pod jednim krovom i citirala njene izjave sa Twitter naloga u kojem je napisano: “Ne želimo da našu djecu šaljemo u dvije škole pod jednim krovom i zato se borimo za zemlju za sve nas!”.