Lana Prlić za The New York Times o segregaciji u školama

The New York Times je objavio tekst koji govori o segregaciji djece u školama širom Bosne i Hercegovine i u kojem navodi primjere “dvije škole pod jednim krovom” u Travniku i Mostaru. Ovaj svjetski priznati medij pohvalno ističe učenike u Jajcu, koji su danas primjer otpora segregaciji koja se želi nametnuti i koja je nametnuta upravo kroz projekat “dvije škole pod jednim krovom”, a takvih škola danas u BiH ima oko pedeset.

U tekstu, pored intervjua sa učenicima i direktorima ovih škola u Travniku i Mostaru, novinarka The New York Timesa kao uzrok stanja navodi nacionalne političke struje, koje upravo i podržavaju ovakve projekte. Međutim, postoje mladi političari, koji su i sami pohađali škole ovog tipa i danas se glasno bore za ukidanje takve vrste obrazovanja. Novinarka je za primjer navela Lanu Prlić, potpredsjednicu SDP BiH, kao nekog ko je i sam pohađao Gimnaziju Mostar, jednu od 50 škola “dvije škole pod jednim krovom i citirala njene izjave sa Twitter naloga u kojem je napisano: “Ne želimo da našu djecu šaljemo u dvije škole pod jednim krovom i zato se borimo za zemlju za sve nas!”.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu