Lana Prlić uoči glasanja o pedofilima: Moramo ih označiti, 70 posto njih se nakon zatvora vraća u blizinu djece

Četvrta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počela je 25. jula ove godine. Nastavak je najavljivan za 22. novembar, ali ni tada nije održan jer je taj dan kiša prodrla u sjedište Federalnog parlamenta. Gotovo pet mjeseci kasnije, 21. decembra, počeo je nastavak.

Prva tačka je Prijedlog zakona o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH. RS već ima Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Federacija još kaska.

Nacrt federalnog zakona predložen je i prihvaćen jednoglasno još u prethodnom mandatu Parlamenta FBiH. Predložili su ga zastupnici Lana Prlić i Aner Žuljević u Predstavničkom domu, a u Domu naroda delegat Jasmin Duvnjak.

Može li zakon do kraja godine?

Zastupnica Prlić na pitanje Raporta da li ćemo do kraja godine imati pomenuti zakon, odgovara da se iskreno nada da hoćemo “s obzirom na to da je 25. jula bio zakon na sjednici, ona je prekinuta, trebao je još dva puta da se nađe na dnevnom redu, međutim, nije. Nadam se da ćemo sutra imati pozitivnu vijest u Predstavničkom domu i samim tim što prije u Domu naroda”.

A kad je u pitanju konkretno zakon, ističe da je on međunarodna obaveza BiH, da RS već ima ovaj zakon te da stupio na snagu prije nekoliko godina.

“U Federaciji, nažalost, ne postoji zakon i to je upravo bio motiv zašto sam jedan od predlagača ovog zakona. On bi napravio tzv. registar pedofila, bio bi tajan i trajan, što znači da ne bi svako imao pristup, već samo nadležne institucije, odnosno tužilaštvo i policija”, objašnjava Prlić i napominje da je najbitnija značajka ovog zakona to da su institucije koje direktno ili indirektno rade s djecom i omladinom obavezne pri zapošljavanju bilo koga, odnosno pri konkresnoj proceduri, da pošalju spisak kandidata nadležnim MUP-u, odnosno tužilaštvu da se provjere da li se neko od tih aplikanata nalazi u registru pedofila.

Podaci su poražavajući

“Ukoliko se nalazi, ta osoba ne može raditi u neposrednoj blizini djece i omladine i time bi se, ustvari, spriječilo da se oni koji su već osuđeni i koji su odradili svoju kaznu zatvora zbog, između ostalog, i pedofilije ne mogu vratiti i raditi na mjestima koja uključuju direktni i indirektni kontakt s djecom s obzirom na to da se ova vrsta prijestupnika u 70 posto slučajeva, to su neke svjetske ankete, odnosno podaci, poslije odslužene kazne vraća u neposrednu blizinu djece i omladine”, govori sagovornica Raporta i pojašnjava da ovaj zakon također nalaže da se presuđeni pedofili ne mogu nalaziti u blizini školskih dvorišta, igrališta, dječijih manifestacija itd.

Na pitanje Raporta u čijoj nadležnosti bi bio registar pedofila, Prlić odgovara da bi to bila nadležnost Ministarstva pravde i Federalne uprave policije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova.