New York

Lagumdžija sa čelnicima Ujedinjenih naroda i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije

Dr Lagumdžija je sagovornike upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti i dešavanja po pitanju pristupanja BiH u članstvo Evropske unije i s tim u vezi Inicijativom Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih inetrgacija.

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, razgovarao je 20. januara 2015. godine, tokom radne posjete New Yorku, u odvojenim suretima sa zamjenikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Janom Eliassonom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN-u ambasadorom Vitalijem Čurkinom, na zajedničkom radnom sastanku sa ambasadorima Republike Turske, Savezne Republike Njemačke i Države Katar pri UN-u, te predsjednikom Fondacije Appeal of Conscience rabinom Arthurom Schneierom.

Dr Lagumdžija je sagovornike upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti i dešavanja po pitanju pristupanja BiH u članstvo Evropske unije i s tim u vezi Inicijativom Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih inetrgacija.

Razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj i regionalnoj saradnji i stavovi po pitanju globalne borbe protiv terorizma, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Između ostalog, dr Lagumdžija je tokom susreta sa zamjenikom generalnog sekretara Eliassonom naglasio da će Bosna i Hercegovina i dalje pružati snažnu podršku Ujedinjenim narodima i biti njihov pouzdan partner, što pokazuje i podrškom UN-om mirovnim operacijama kroz učešće u različitim UN policijskim misijama u svijetu. Pomoć u prevenciji od poplava se i ovih dana pokazuje kao jedno od ključnih pitanja na kojima Bosna i Hercegovina očekuje jaču saradnju sa UN-om.

Razgovor sa ruskim ambasadorom Vitalijem Čurkinom je bio posvećen regionalnoj saradnji na Balkanu uz razmjenu mišljenja o kriznim žarištima koja predstavljaju prijetnju svjetskom miru. Sastanak sa ambasadorima Njemačke, Turske i Katara je protekao u razmjeni mišljenja o načinima pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu, kao i većoj ekonomskoj saradnji između naših zemalja.

Tokom razgovora dr Lagumdžije i rabina Schneiera, svjetski poznatim aktivistom na polju vjerskih sloboda i ljudskih prava, ukazano je na značaj promocije društva zajedničkih vrijednosti, podrške razvoju međureligijskog dijaloga u svijetu, toleranciji i razumijevanju među ljudima. Adekvatno obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici je od interesa za progresivni svijet, saglasili su se dr Lagumdžija i rabin Schneier.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.