Sarajevo

Lagumdžija domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog balkana 23. septembra u Njujorku

Ministar Lagumdžija je kazao da će sastanak u Njujorku biti održan u skladu s dogovorom sa sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana o unapređenju saradnje unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP), održanog 10. jula 2014. godine u Kotoru.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana koji će 23. septembra biti održan u Njujorku, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Sastanku će također prisustvovati predstavnici EU i zemalja članica EU.

Ministar Lagumdžija je u izjavi za Agenciju FENA kazao da će sastanak u Njujorku biti održan u skladu s dogovorom sa sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana o unapređenju saradnje unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP), održanog 10. jula 2014. godine u Kotoru.

Dodao je da će šefovi diplomatija zemalja regiona razgovarati o konkretizaciji regionalnih projekata, koje su zemlje regiona identificirale kao zajednički interes radi jačeg ekonomskog i političkog povezivanja, odnosno, realizaciji zaključaka nedavno održane berlinske Konferencije o zapadnom Balkanu, a kao pripremi za sastanak ministara vanjskih poslova i ekonomije u oktobru u Beogradu.

– Od početka se snažno zalažemo za realizaciju zajedničkih, regionalnih projekata u oblastima energetike, infrastrukture i sprječavanja i upravljanja prirodnim nepogodama – kazao je ministar Lagumdžija.

Konkretno se radi o realizaciji projekata Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama: između BiH, Hrvatske i Srbije – uspostavljanje regionalnog centra za rano upozoravanje i praćenje poplava; između BiH, Hrvatske i Crne Gore – uspostavljanje regionalnog centra sa zajedničkim kanaderima, koji bi automatski djelovao na gašenju požara u regionu, kao i za izgradnju željezničke pruge Nikšić-Trebinje-Čapljina, modernizaciju željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, izgradnju međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja, te realizaciju projekta obnove i modernizacije plovnog puta rijeke Save.

– Jedna od mogućnosti za jačanje regionalne saradnje jeste zajedničko korištenje diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), tzv. kolokacija, koju primjenjuju mnoge evropske zemlje na temelju bilateralnih i/ili multilateralnih ugovora – kazao je ministar Lagumdžija.