OO SDP BIH Hadžići

Krilatica da na izborima ne odlučuju oni koji glasaju, već oni koji broje glasove, u Hadžićima apsolutno ima smisla

Tokom provođenja predizborne kampanje na području općine Hadžići uočeno je po našem mišljenju flagrantno kršenje Izbornog zakona BIH.

Naime,  članom  2.3 stav 2 Izbornog zakona BIH jasno je propisano ko ne može obavljati dužnost člana izbornog povjerenstva ili biračkog odbora.

Članom izbornog povjerenstva ili biračkog odbora ne može biti imenovana osoba:

1. Koja je član najvišeg izvršno-političkog tijela političke stranke ili koalicije /predsjednik, potpredsjednik, glavni tajnik ili član Izvršnog ili Glavnog odbora/.

Ništa tu ne bi bilo čudno da pomenuti član Izbornog zakona BIH ne tretira samo članove najviših organa partije(glavni odbor). Što će reći, možete biti predsjednik ili član kantonalnog ili općinskog nivoa organizovanja bilo koje političke partije i to vas neće spriječiti da budete član ili predsjednik Općinske izborne komisije pa čak i Centralne izborne komisije BIH. Na naš telefonski upit službenice CIK-a izvjesne Bojane, da li postoje podzakonska akta koja definiraju oblast nižih nivoa političkog djelovanja iz CIK-a smo dobili odgovor da nema.

Također smo upitali šta ukoliko predsjednik OIK-a učestvuje u predizbornoj kampanji određenog političkog subjekta / u konkretnom slučaju SDA Hadžići/ također smo dobili odgovor da to Izborni zakon ne tretira.

U ovom slučaju krilatica da na izborima ne odlučuju oni koji glasaju, već oni koji broje glasove, u Hadžićima  apsolutno ima smisla.

Pozivamo nevladin sektor kao i sve druge organizacije kojima je stalo da ovi izbori zaista budu u duhu volje građanja, da se aktivno uključe kako bi smo spriječili orkestriranu izbornu pljačku koja je u ovom slučaju apsolutno u skladu sa Zakonom.

OO SDP BIH Hadžići