Adnan Šteta

Krećemo sa rješavanjem nagomilanih problema na cestama u Kantonu Sarajevo

Početkom građevinske sezone u Kantonu Sarajevo počet će realizacija brojnih projekata na sanaciji i izgradnji putne infrastrukture.
Ministar saobraćaja Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač najavili su ubrzanu dinamiku izvođenja radova.

“Kako smo i obećali, krajem marta i početkom aprila krećemo sa rješavanjem nagomilanih problema na cestama u našem kantonu. Počet će radovi na sanaciji glavne gradske magistrale. Radi se o kompletnom prstenu, od Baščaršije do Stupa, jer nam je cilj da imamo potpuno rekonstruisanu gradsku magistralu bez udarnih rupa, a sanirat će se i pružni prijelazi. Radovi bi se izvodili od 9 do15 sati, poslije jutarnjih i prije popodnevnih gužvi, što će Ministarstvo propisati posebnim elaboratom o izmjeni režima saobraćaja. Također će biti određen rok od 30 dana za završetak radova”, najavljuje ministar Šteta.

Dodao je da će biti pokrenuti i projekti sanacije Hrasničke ceste u općini Ilidža dužine 1000 metara, ulice Avde Palića u općini Novi Grad u dužini oko 550 metara, kao i ulice Ljubljanska u Novom Sarajevu, potom sanacija Regionale Igman – Hadžići, sanacija R445 Lješevo (Ilijaš), kao i dijelova ulica Omladinska u Vogošći i u naselju Tihovići, a pokrenute su i zajedničke javne nabavke sa Općinom Stari Grad za sanaciju pješačke zone u ulici Štrosmajerova. U planu je i sanacija mosta u Halilovićima.

“Također, zajedno sa Javnom ustanovom za zaštićena područja KS i Općinom Ilidža, Ministarstvo i Direkcija za puteve KS pokrenut će sanaciju Velike aleje o kojoj se godinama govori. U pripremi su i projekti za koje je Direkcija već sprovela proceduru javne nabavke za izradu glavnih i izvedbenih projekata”, istakao je ministar Šteta.
Radi se o projektima sanacije, odnosno rekonstrukcije regionalnog puta R-447 Dariva – Hreša, dionica: Dariva – Mošćanica dužine 450 metara, dijela Drinske ulice, dionica: raskrsnica sa ulicom Hamdije Čemerlića – raskrsnica sa ulicom Adema Buće dužine 2,5 kilometra, potom dijela Reljevske ulice u naselju Reljevo Dvor, dionica: M-17 – most preko rijeke Bosne dužine 270 metara, Rustempašine ulice, dionica:kružni tok – Rustempašin most u dužini od 300 metara, rekonstrukcije i izgradnje dijela “0” transferzale, dionica: raskrsnica sa ulicom Zmaja od Bosne – raskrsnica sa ulicom Vilsonovo šetalište u dužini od 220 metara.

Također, riječ je i o projektima rekonstrukcije raskrsnice regionalnog puta R-442a Hadžići – Igman – Krupac i lokalnog puta Gornja Grkarica – Babin Do u mjestu Gornja Grkarica (kod Doma policije) sa pretvaranjem iste u kružni tok saobraćaja, regionalnog puta R-445, dionica: Pružni prelaz Alića han“ – most Gnionica dužine 440 metara, rekonstrukcije puta u ulici Ahatovićka, dionica: raskrsnica sa Dobroševićkom ulicom – autobuska okretnica u naselju Ahatovići od 670 metara te sanacije dijela VII transferzale pored GRAS-a.
“Nakon okončanja propisanih procedura, hitno će se krenuti sa projektovanjem i sanacijom navedenih ulica”, dodao je ministar.

Istakao je da će javnost biti kontinuirano informisana o svim pokrenutim radovima i dinamici njihovog izvođenja, ali i o novim projektima kojih ove godine neće nedostajati u svim sarajevskim općinama.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu