Enisa Ramić, predsjednica Foruma žena Općinske organizacije SDP BiH Centar

Krajnje je vrijeme da sposobni preuzmu kormilo…

Intervju sa Enisom Ramić, predsjednicom Foruma žena OO SDP BiH Centar ćemo započeti od pitanja koje je bilo ostavljeno za kraj: Enisa Ramić, privatno… Mlada žena koja je rođena i školovana u Austriji ali se vratila u BiH jer bez obzira što je rođena austrijanka Bosnu i Hercegovinu doživljava svojom domovinom. U njoj kako kaže “diše punim plućima” i u toj domovini želi da raste i odrasta i njeno dijete. “Ne, ja ne želim da samo mom djetetu i meni bude dobro, ja želim da svim građanima Bosne i Hercegovine bude dobro. Želim da svi mi imamo ista prava i podjednake šanse i mogućnosti. Želim da naša domovina bude prosperitetna država u kojoj ćemo živjeti bez straha od novih ratova. Moj angažman je upravo vezan za te želje”, naglašava Enisa i nastavlja:

Biti predsjednica Foruma žena jedne općinske organizacije za mene predstavlja veliku čast ali isto tako i veliku odgovornost. Dozvolite mi da pojasnim i jedno i drugo. Velika čast jer mi je navedena funkcija povjerena kako bi bila prva među jednakim. Za mene je ova funkcija u današnje vrijeme veoma bitna jer i u 21. vijeku žene kao snaga ovog društva nisu prepoznate u onoj mjeri u kojoj to zaslužuju. To se naročito odnosi na učešće u politici ali isto tako i na zastupljenost na rukovodećim i pozicijama odlučivanja, što je zaista poražavajuće.

Preuzimanjem ove funkcije preuzela sam i odgovornost za aktivno djelovanje kako bi se unaprijedio položaj žena u našem društvu, politici ali i u samom SDP-u. Uvjerena sam da ću zajedno sa drugaricama iz FOŽ SDP Centar uz podršku FOŽ Kantona Sarajevo te Predsjedništva OO SDP Centar u toj namjeri i uspjeti. O odricanju ovom prilikom neću govoriti jer je pred nama mnogo posla i valja nam učinit sve što je potrebno kako bi u konačnici ostvarili zajednički cilj.

Forum žena SDP Centar kao interesni oblik organizovanja ima namjeru da svojim djelovanjem doprinosi razvoju naše matične organizacije. Za sada u tome imamo i punu podršku kolega, drugova koji prepoznaju i vrednuju značaj ženskog aktivizma. Naše djelovanje će biti usmjereno na provođenje aktivnosti koje će za cilj imati promociju i zaštitu žena i njihovih prava u svakom smislu. Smatram da su žene pokretačka snaga svakog društva i to konačno svima mora biti jasno.

Možemo li govoriti o problemima ili barijerama sa kojima se susrećete?

S obzirom da sam tek preuzela funkciju predsjednice Foruma žena Općinske organizacije Centar još je rano govoriti o problemima odnosno poteškoćama sa kojima se suočavamo. Ono što mogu reći jeste moj lični stav po tom pitanju. Problem nikada ne posmatram kao problem već kao izazov. Kada na taj način postavite stvari, mnogo lakše je pristupiti rješavanju.

Izborna je godina. Kakvi su planovi Foruma vezano za izborne aktivnosti?

Pred nama je period od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Svjesni smo situacije u kojoj se trenutno nalazimo, da iz dana u dan sve lošije živimo. Većina naših građana se svakodnevno susreće sa problemima pukog preživljavanja. Isto tako znamo da se preko noći ne može ništa promijeniti ali smo spremni učiniti sve što je potrebno da zaustavimo svjesno i sistematsko dvadesetogodišnje urušavanje naše države. Radit ćemo predano kako bi nama i našoj djeci obezbijedili normalne uslove za život, bez straha za budućnost. Krajnje je vrijeme da sposobni preuzmu kormilo u svoje ruke.

Nešto za kraj…

Potrudimo se i budimo svi dio pozitivnih promjena koje će neminovno uslijediti ukoliko svi zajedno uradimo sve što je u našoj moći. Znam da je moguće i zato se prisjećam velikog čovjeka koji se borio i uspio izboriti za jednakost svih građana SAD-a, dr. Martina Luthera Kinga, koji je govorio “I have a dream …”

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu