Irfan Čengić

Korupcija počinje od dana izbora

Generalni sekretar SDP BiH, Irfan Čengić, održao je sastanak sa predstavnicima Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), međunarodne organizacije koja djeluje u više od 30 zemalja i angažuje više od 300 eksperata u polju izbornih procesa. Sastanku je prisustvovao Chad R. Vickery, direktor Centra za primjenjena istraživanja pri IFES-u, te dr. Beata Martin-Rozumilowicz, direktor IFES-a za Europu i Euroaziju.

Tema razgovora bili su načini unaprjeđenja izbornog procesa, kao i postojeće neregularnosti i nepravilnosti u izbornom procesu i u toku izborne kampanje.

„Brojni propusti prije kampanje, u toku kampanje i naročito na sam dan izbora pokazuju da su neophodne promjene koje bi donijele pošteniji sistem. . Naša Centralna izborna komisija trenutno ne posjeduje adekvatne kapacitete za nadziranje finansijskih tokova i vjerujem da je potrebno kreirati posebnu instituciju koja bi imala kapacitet, imala nadležnost i mogućnost izricanja kazne i bavilo se specifično finansijkom kontrolom rada političkih stranaka.

Svaki građanin može vidjeti kako su izvještaji koje brojne stranke predaju nerealni. SDP se tu nalazi u podređenom položaju jer veoma često izvještaji nas pokazuju kao stranku koja u izborima potroši najviše ili skoro najviše novca, dok je analizom medija, bilborda, online kampanje, reklama na TV-u, itd. veoma očito da druge stranke višestruko izdvajaju i troše na ove aktivnosti. Ista stvar je i sa uposlenima u strankama, SDP ima najviše prijavljenih radnika, dok većina stranak ima jednocifren prijavljeni broj radnika a svjedoci smo da imaju mnogo više radnika na terenu Svaki korak u tom smjeru ima našu punu podršku. U tom smislu raduje me interesovanje IFES-a i iskreno se nadam da ćemo nastaviti sarađivati kako bismo poboljšali izborni proces i umanjili prostor za izborne krađe i prevare“, poručio je Čengić nakon sastanka.

Predstavnicima IFES-a su također prezentovana tri zakonska rješenja i politike koje se tiču izbornog procesa, a na kojima SDP predano radi. U pitanju je integrisanje novih tehnologija u izborni proces, smanjenje cenzusa unutar liste, te nedavno predloženi federalni Zakon o izbornim jedinicama. Sva tri rješenja imaju za cilj uspostaviti poštenije i pravednije standarde koji za posljedicu trebaju imati veće poštivanje volje naroda i garanciju da će rezultati izbora pokazati volju birača, a ne volju brojača. Predstavnici IFES-a pokazali su veliko interesovanje i volju da se uključe u daljnju realizaciju mjera iz predloženih zakona, te je dogovorena i daljnja saradnja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu