Forum seniora SDP BiH

Korona zakon FBiH je najbrutalnija prevara i poniženje penzionera

Dok su se penzioneri, odmah nakon proglašenja Stanja nesreće u Federaciji BiH zbog pandemije korona virusa, samoizolacijom stavili u zaštitu javnog zdravlja, Vlada Federacije, na čelu sa premijerom Novalićem je, u ime solidarnosti, pripremala mjere navodnog ublažavanja posljedica pandemije, prije svega na Budžet Federacije i time dovela u pitanje provođenje vlastitih zakonskih obaveza prema penzionerima.

Po mišljenju Foruma seniora SDP BiH, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa, poznatiji kao “Korona zakon”, predstavlja najbrutalniji izraz politike federalne Vlade prema populaciji penzionera kojom, ne samo da pokazuje nedosljednost i da negira zakonom utvrđena prava penzionera na usklađivanje vrijednosti boda i visine penzija sa rastom troškova života i rastom BDP, počev od 15.aprila svake godine, nego ih ponižava do te mjere, da na njihova staračka i nejaka leđa, stavlja teret „održavanje stabilnosti isplata penzija“, dok u isto vrijeme zadržava plaće i naknade zaposlenih u državnoj administraciji.

Federalna Vlada, na čelu sa premijerom Novalićem, je potpuno zanemarila činjenicu da je tzv.reformski Zakon o PIO/MIO u Federaciji BiH, usvojen u trećem pokušaju, nakon čvrstog obećanja da će se svake godine vršiti usklađivanje penzija, da će Vlada, isplatom preko Trezora, garantovati redovitost isplata i potreban iznos sredstava, te da će usvojeni novi zakon svim građanima donijeti „blagostanje“.

U vrijeme proglašenja „Stanja nesreće“, Novalić je obećavao da se penzije neće dovesti u pitanje i da će „imati drugi prioritet“ u izvršenju Budžeta Federacije, što su penzioneri doživljavali kao čvrsto obećanje primjene Zakona o PIO/MIO , te da će Vlada sistem mjera na ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, sa više senzibiliteta ravnomjerno rasporediti, prije svega na sve koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Umjesto blagostanja i datih obećanja, bez imalo stida i obraza, Vlada je penzionere koji su pravo na penziju ostvarili po osnovu staža osiguranja, penzijskog staža i uplaćenih doprinosa, svrstala u socijalnu kategoriju, kao da je penzija socijalna pomoć, a ne lična imovina stečena radom i uplatom doprinosa.

Ne samo da su „Korona zakonom“ suspendovane odredbe Zakona o PIO/MIO kojim je predviđeno godišnje usklađivanje penzija, Vlada je dovela u pitanje adekvatnost penzija u odnosu na vrijednost potrošačke korpe i povećala rizik od siromaštva penzionera.

Nepravedno su zadržane minimalne penzije za 269.341 penzionera, koje za mjesec mart 2020 godine, nisu veće od 371,80 KM (63,7% od ukupno 422.880 penzionera u FBiH), dok su u isto vrijeme zadržane visoke plaće u državnoj administraciji i prijedlogom rebalansa budžeta za 2020.godinu, planiran veći iznos sredstva za za tu namjenu.

Nakon svih predhodnih prevara i poniženja, penzioneri ne mogu vjerovati premijeru Novaliću da će ispuniti obećanje dato u Zenici kao odgovor na postavljeno pitanje: „Ako mi za tri mjeseca proglasimo da ga više nema (misleći na koronavirus), dejstvo zakona će se vratiti nazad, od 15. aprila. Time će, retroaktivno, djelovati i na penzioni zakon”.