KO SDP Tuzla

Konstitutivnost naroda po mjeri skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu

Odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH, Ustavni sud Federcije BiH je utvrdio da Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH. Dakle, Vlada Tuzlanskog kantona je neustavna.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa SDA-ovim premijerom Denijalom Tulumovićem, imenovana sredinom prošle godine, od konstituisanja pa do danas nema niti jednog ministra iz reda Hrvatskog naroda, što je ustavna i zakonska obaveza.

Kantonalna organizacija i Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona su i tada ukazivali na ovo neustavno djelovanje vladajuće većine. Podsjećamo da je u avgustu prošle godine poslanica SDP-a u Skupštini TK Vedrana Petrović pokrenula inicijativu za sazivanje sjednice kluba Hrvata kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, što je na kraju rezultiralo opstrukcijom u režiji Predsjednika Kluba Hrvata, Borisa Krešića (DF) i Predsjednika Skupštine TK, Žarka Vujovića (SD).

Pošto tako izvrsno rade kao tandem, postavljamo otovoreno pitanje potpredsjedniku Skupštine TK Borisu Krešiću i predsjedniku Skupštine TK Žarki Vujoviću, zbog čega ovo neustavno imenovanje nisu odmah zaustavili na samoj sjednici, a bili su dužni to učiniti po Ustavu TK i Poslovniku o radu Skupštine. Pitamo ih, da li je to ta borba Demokratske fronte i novoformiranog SD-a za ravnopravnu zastupljenost svih naroda kojom se u svojim politikantskim govorima diče.

Pitamo Premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića, zašto prilikom predlaganja Vlade TK nije postupio po Ustavu TK i Zakonu o Vladi TK koji propisuje da sastav Vlade odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, a bio je to dužan učiniti.

Možda ipak previse očekujemo od neustavno izabranog rukovodstva Skupštine TK da brinu o Ustavu TK.