Nermin Nikšić za Dnevni avaz

Komšić i Džaferović raspuštanjem Doma naroda BiH mogu popraviti grešku SDA u predaji države

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić na početku intervjua za Dnevni avaz kaže da je Visoki predstavnik Valentin Inzko potpuno u pravu kada je u UN-u kazao kako su SDA, HDZ i SNSD korijen problema u Bosni i Hercegovini.

Incko je u UN-u u svom govoru poručio da su korijen problema u BiH SNSD – HDZ – SDA. Kako to komentirate? 

Nesporna je činjenica da te tri stranke kontrolišu Domove naroda na osnovu međusobne podrške i glasanja za delegate između ove tri “sestrinske” stranke. Potrebno je ponavljati stalno, jer SDA zna vješto zamijeniti teze, upravo je SDA svojim glasanjem omogućila  HDZ-u i SNSD-u da imaju većinu i apsolutnu kontrolu u Domu naroda. Shodno tome, trebaju i da snose odgovornost za svoje postupke. Inzko je samo uzeo u obzir ko posjeduje kapacitet i moć i donio logičan zaključak. Nije Inzko kriv što su ove tri stranke vodile notornu nacionalističku kampanju i sada se nalaze u ćorsokaku. Uostalom isti stav ima i Matthew Palmer. Mi u SDP-u smo nebrojeno puta ukazivali da će nas takve politike dovesti ovdje gdje smo danas.

Trenutno HDZ i SNSD imaju zahtjeve vezane za ANP i Izborni zakon koji se kose sa Ustavom, zakonima ove države, presudama međunarodnih sudova, ali i sa zdravim razumom. Čini se da se njihova strategija bazira na iskustvu da, ako dovoljno dugo ustraju, mogu očekivati da će SDA prije ili kasnije ustuknuti i prihvatiti njihove zahtjeve. U prilog ovoj tvrdnji, već imamo jasne poruke predsjednika SDA, koji je izjavio da je spreman blokirati put Bosne i Hercegovine u NATO, te ga potpuno uvezati sa srbijanskom, odnosno proruskom politikom prema NATO-u, na što vjerovatno ima utjecaj i vazalski odnos prema Erdoganu koji je sve bliže Moskvi. Istovremeno se pojavljuju izjave drugih SDA-ovih funkcionera kako samo “legitimni” predstavnici naroda trebaju obnašati političke funkcije i kako jedan narod ne treba birati zastupnike iz reda drugog naroda.

Ove izjave su u potpunosti u skladu sa zahtjevima SNSD-a i HDZ-a , te predstavljaju prihvatanje njihove politike i zahtjeva, čije ispunjenje ovu zemlju može odvesti samo u dublju neizvjesnost, i još veće udaljavanje od NATO-a i EU. Ovakve izjave sedmicama unazad samo su ispitivanje i pripremanje javnosti da prihvati ovakvu odluku SDA, ma kako štetna bila.

Vlasti nema ni nakon više od godinu. Kakav je Vaš stav o tome, šta može BiH u ovom tehničkom mandatu i dokle može ovako?

Da budemo realni vlast koja sada djeluje, koju su u državi i entitetu FBiH prvobitno 2015. godine uspostavili SDA, DF i HDZ BiH, nije pokazala nimalo veću funkcionalnost kada je djelovala u punom kapacitetu, nego što je pokazuje u tehničkom mandatu. Naravno, šteta po građane je očigledna, ako ništa drugo onda kroz zastoj u implementaciji miliona, odnosno već milijardi eura iz međunarodnih fondova.

Sve je to novac koji treba da bude stavljen u funkciju poboljšanja životnih prilika naših građana. S druge strane, ne bi me iznenadilo da vlast profunkcionira na način kako je to bilo i 2017. godine, kada su se SDA, SNSD i HDZ “munjevito” usaglasili da građanima povećaju namete usvajanjem povećanja akciza na gorivo. Dakle praksa pokazuje da se vrlo brzo usaglase ako treba dodatno oteti od naroda da bi namaknli sredstva za vlastiti politički opstanak. Zato me ne bi iznenadilo da i ovoga puta vlast “profunkcioniše” preko leđa građana, onda kada novonastale budžetske rupe budu prevelike i ukaže se potreba da se osiguraju dodatna sredstva za kupovinu mira.

SDA vlast uvjetuje MAP-om, SNSD ne želi MAP, a Čović želi izmjene Izbornog zakona. Kako Vi gledate na te zahtjeve? Treba li uvjetovati vlast bilo čime, treba li popustiti Dodiku i odustati od MAP-a, treba li pristati na uvjete Čovića?

Vi ste svojim pitanjem u stvari potvrdili situaciju u kojoj se nalazimo i koju sam djelimično već spominjao. Ponoviću ono što sam govorio i prije: Odustajanje od ANP-a što se tiče nas u SDP-u ne smije biti opcija jer je to ravno izdaji naše domovine, naše djece i njihove mirne i sigurne budućnosti, zaštićene od tragedija koje su pogodile našu generaciju. Da riješim bilo kakvu dilemu onih koji kažu kako mi priželjkujemo neki drugi scenario, još jednom ponavljam, usvajanje ANP-a je prioritet bez alternative naveden i u našem programu kao NATO integracija. Oni koji ostaju pri ovom stavu mogu računati na našu saradnju i podršku tom principu. Što se tiče rješenja trenutnog stanja, jedna od opcija je i raspuštanje Doma naroda Bosne i Hercegovine. Dom naroda BiH mogu raspustiti dva člana Predsjedništva BiH. U tom slučaju, zasigurno bi došlo do uspostave jedne nove dinamike i mogućeg preslagivanja Doma u kojem bi odnosi mogli biti nešto izbalansiraniji.

Sigurno je da bi se moglo učiniti barem toliko da određene stranke, poput SNSD i HDZ, više ne budu u poziciji da ucjenjuju na način kako to sada čine, sa trenutnim kapacitetom. Na ovaj način, svojevrsnim “resetovanjem” izbora za Dom naroda BiH, svi bi mogli pokazati koliko su iskreni u svojim tvrdnjama. Također, ne treba zaboraviti da je SNSD već smijenio Senada Bratića sa pozicije dopredsjedavajućeg Narodne skupštine RS, čije imenovanje je navodno bilo uslov da SDA izglasa SNSD-ovog 4-tog, presudnog delegata u Dom naroda. SDA dakle ima priliku da dokaže da ima svoj stav i da se ne povlači uvijek pred Dodikom.

SDP BiH, a vjerujem i BH blok u cjelini, bi bili spremni dati svoj doprinos upostavi što državotvornije, konstruktivnije strukture u Domu naroda BiH. Naravno, upravo zbog trajne SDA-ove politike povlačenja i pravljenja ustupaka SNSD-u i HDZ-u, smatram da nije realno očekivati da će bar dva člana Predsjedništva BiH posegnuti za ovim rješenjem, raspuštanjem Doma naroda BiH.

Komšić je izjavio da se ne kaje što je izašao iz BH. bloka. Kajete li se Vi zbog odlaska Komšića? I šta mislite o njegovom potezu da ide sa SDA?

Iskreno, uvijek mi je žao kada se neko iz lijevog ili građankog bloka odluči prikloniti SDA-u, HDZ-u ili SNSD-u. Bilo mi je žao i kada je to DF učinio nakon izbora 2014. godine, kada su zajedno sa SDA-om Draganu Čoviću i HDZ-u BiH isporučili veći broj ministarskih mjesta u Vladi FBiH nego što su imali ikada prije, a samim tim i najveću političku moć u zadnjih 20 godina. Žao mi je i sada što se DF nije strpio i ostao u BH bloku. Mislim da bi sa ukupnim zajedničkim kapacitetom sva ona pitanja koja mi smatramo prioritetnim, poput provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i uspostave normalne građanske države, konačno mogli staviti u fokus.

Mi u SDP-u smatramo da to nije moguće učiniti kao SDA-ov pomoćni točak. U DF-u imaju drugačije viđenje i to je njihovo pravo. Ne treba zanemariti kako je DF nekako od 2014-te stalno sa SDA u vlasti na nekom nivou. Iako su očito privremeno napustili federalnu vladu, u USK je koalicija SDA-DF-Fikret Abdić funkcionisala cijelo vrijeme mandata 2014-18. Nakon toga je lider DF naglašavao kako se „ne može sa banditima“. Ja ne vidim da se u odnosu na to vrijeme nešto promijenilo, ali ponavljam to je njihova odluka i DF ima legitimno pravo da izaberu partnera. Oni su odlučili da BH bloku pretpostave koaliciju sa SDA.

Šta se događa u Tuzli? Pojedini zastupnici napustili su SDP i prešli u SD kod Envera Bijedića. 

Ako mislite na Gradsko vijeće ništa spektakularno. U SDP BiH su prešla dva gradska vijećnika iz DF, a iz SDP-a BiH je otišao jedan vijećnik. Slična je situacija i u Živinicama gdje su tri vijećnika iz lokalne stranke SUND, kao i kompletno članstvo, prišli SDP-u . U Tuzlanskom kantonu će SDP nastaviti da raste jer građani prepoznaju našu principijelnost. Mi smo svoje predizborno obećanje održali. Oni koji nisu, za svoja će djela sigurno biti kažnjeni na izborima.

Postoji li mogućnost da SDP uđe u priču oko formiranja vlasti sa SDA?

Naš odgovor na to pitanje je isti kao i prije izbora. I tu smo pokazali princip, održali obećanje građanima i trpimo i dan danas napade i svojevrstan medijski reket SDA-ovih medija. Dakle, odgovor je ne, ne postoji mogućnost da SDP uđe u priču oko formiranja vlasti sa SDA.

Kako komentirate rad Vlade Kantona Sarajevo? Hoće li ona opstati?

Vlada Kantona Sarajevo je najuspješnija vlada u državi. Nemam sumnje da će opstati i da ćemo u ovom mandatu nastaviti sa pozitivnim procesima, pokrenutim transparentnim objavljivanjem primanja svih uposlenika na kantonalnom budžetu, omogućenjem vrtića za svu djecu pod istim uslovima, povećanjem socijalnih izdavanja, itd.

Značajan doprinos ovakvom radu sigurno daju i ministri iz SDP-a. Građani mogu očekivati da će konačno dobiti Prvu transverzalu, nove tramvaje i trolejbuse, što je naš ministar Adnan Šteta pokrenuo, kao i niz drugih vidnih poboljšanja života u kantonu. Godina dana, posebno kad se tek preuzima vlast nije mnogo, a već dva puta je naš ministar Garibija povećao socijalne naknade, dok je treći ministar Filipović krenuo u utopljavanje zgrada u mnogostruko većem kapacitetu nego dosad. Iznio sam tek dio pokrenutih projekata.

Još je puno posla pred Vladom, ali joj se mora priznati predan rad za dobrobit građana. Iskoristit ću priliku i najaviti da će SDP uskoro izaći u javnost sa detaljima velikih afera u pojedinim preduzećima, dok prikupimo dokumentaciju, te zatražiti da se o tome očituju nadležne institucije.

 Intervju za Dnevni avaz


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu