Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH pokrenula istragu o javnim nabavkama FUCZ-a

Komisija za sigurnost stoga traži da FUCZ u roku od pet dana dostavi:

– informaciju o radu Civilne zaštite FBiH u periodu stanja nesreće

– detaljan izvještaj o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme (testova, zaštitne opreme i respiratora)

– program zaštite i spašavanja o dprirodnih nesreća u FBiH koji je na snazi, a nije stariji od 5 godina

Komisija će potom saslušati predstavnike Civilne zaštite te će se odlučiti o daljnjim aktivnostima.

Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu, na prijedlog Aljoše Čampare zadužila Federalnu upravu civilne zaštite, federalne uprave i federalne upravne organizacije, te sva federalna ministarstva i druge federalne institucije da joj, najkasnije do 8. maja 2020. godine, dostave detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, kao i kriterijima na osnovu kojih su izabrani dobavljači.

Ova federalna uprava je obavezana i da kontinuirano, sve dok je na snazi Odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, dostavlja Vladi Federacije BiH detaljne informacije o svim pojedinačnim nabavkama koje provodi.

Federalna vlada pozvala je i niže nivoe vlasti da, na isti način, predoče informacije o svim nabavkama, provedenim za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19).

Vlada FBiH traži od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica, na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima Vlade Federacije BiH poduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), uključujući i informaciju o provedenim javnim nabavkama, s prijedlogom mjera, koju će Vlada naknadno dostaviti.

Svi federalni organi uprave, federalne upravne organizacije i federalne institucije su pozvani da sve provedene nabavke postavljaju na svoje web stranice, s ciljem upoznavanja javnosti i transparentnosti provedenih postupaka.