O Zagorčićevom liku i djelu govorile su dugogodišnje kolege i prijatelji

Komemoracija Edinu Zagorčiću: Bio je častan i vjerovao u ljude i istinu

Nedavno preminuli doskorašnji predsjednik mostarskog SDP-a Edin Zagorčić bio je omiljen u gradu na Neretvi. Spadao je u red poličara koji su se snažno borili za bolji i prosperitetniji Mostar i ideju antifašizma, ali i čovjek koji je bio iznimno cijenjen među kolegama u drugim političkim strankama, poručeno je da današnjoj komemoraciji u sali hotela Bristol.

O Zagorčićevom liku i djelu govorile su dugogodišnje kolege i prijatelji Sead Đulić i Sanja Vašiček, a od njega su se oprostili i u odredu izviđača u kojem je dugi niz godina bio aktivan. Govoreći o spremnosti da uvijek pomogne drugima, kolegica iz SDP-a Sanja Vašiček kazala je da je Edin ili Fazla bio čovjek koji je nažalost najmanje mislio na sebe. Kroz suze je konstatovala i da je riječ o čovjeku koji je tokom svog života uvijek bio nepokolebljivi antifašista, dajući veliki doprinos za jačanje, solidarnost, jedinstvo i jednakost u SDP-u BiH.

– U proteklom periodu sve je podredio partiji i članstvu, dosljedan ostvarenju ciljeva SDP-a. Teško je nabrojati sve što je ostvario i učinio za ovaj grad, kazala je, uz podsjećanje da je bio jedan od inicijatora pregovora o izbornim pravilima za Grad Mostar i obnovu i očuvanje Partizanskog groblja.

Mnogo vremena tokom posljednjih godina sa Edinom je proveo aktualni predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić. Vidno potresen prepričao je svoj posljednji razgovor sa Zagorčićem vođen na dan njegove smrti, kao i način na koji je primio tužnu vijest o smrti.

– Ostali smo zatečeni, ipak se nadajući čudu. Čudo se nažalost nije desilo. Trebao si otići na Bunu na dan ili dva, otišao si i nažalost nećeš nam se vratiti. Zašto smo te cijenili i voljeli i kada nas nisi hvalio i kada smo znali da nisi upravu? Zato što si bio častan i vjerovao u ljude i istinu. Zajedno smo sanjali da Mostar može biti ugodno mjesto za sve nas. Zagovarao si puni aktivizam. Činio si to jer si znao da ujedinjeni možemo ostvariti ideje, rekao je u oproštajnom govoru Đulić.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, prvi čovjek Grada Mostara Ljubo Bešlić, kao i predsjednici gradskih organizacija HDZ (donedavni) i SDA, Damir Džeba i Salem Marić, uz veliki broj kolega i prijatelja iz SDP-a. Sahrana Edina Zagorčića održat će se danas na Gradskom groblju Sutina u Mostaru.

Oslobođenje


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu