O Zagorčićevom liku i djelu govorile su dugogodišnje kolege i prijatelji

Komemoracija Edinu Zagorčiću: Bio je častan i vjerovao u ljude i istinu

Nedavno preminuli doskorašnji predsjednik mostarskog SDP-a Edin Zagorčić bio je omiljen u gradu na Neretvi. Spadao je u red poličara koji su se snažno borili za bolji i prosperitetniji Mostar i ideju antifašizma, ali i čovjek koji je bio iznimno cijenjen među kolegama u drugim političkim strankama, poručeno je da današnjoj komemoraciji u sali hotela Bristol.

O Zagorčićevom liku i djelu govorile su dugogodišnje kolege i prijatelji Sead Đulić i Sanja Vašiček, a od njega su se oprostili i u odredu izviđača u kojem je dugi niz godina bio aktivan. Govoreći o spremnosti da uvijek pomogne drugima, kolegica iz SDP-a Sanja Vašiček kazala je da je Edin ili Fazla bio čovjek koji je nažalost najmanje mislio na sebe. Kroz suze je konstatovala i da je riječ o čovjeku koji je tokom svog života uvijek bio nepokolebljivi antifašista, dajući veliki doprinos za jačanje, solidarnost, jedinstvo i jednakost u SDP-u BiH.

– U proteklom periodu sve je podredio partiji i članstvu, dosljedan ostvarenju ciljeva SDP-a. Teško je nabrojati sve što je ostvario i učinio za ovaj grad, kazala je, uz podsjećanje da je bio jedan od inicijatora pregovora o izbornim pravilima za Grad Mostar i obnovu i očuvanje Partizanskog groblja.

Mnogo vremena tokom posljednjih godina sa Edinom je proveo aktualni predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić. Vidno potresen prepričao je svoj posljednji razgovor sa Zagorčićem vođen na dan njegove smrti, kao i način na koji je primio tužnu vijest o smrti.

– Ostali smo zatečeni, ipak se nadajući čudu. Čudo se nažalost nije desilo. Trebao si otići na Bunu na dan ili dva, otišao si i nažalost nećeš nam se vratiti. Zašto smo te cijenili i voljeli i kada nas nisi hvalio i kada smo znali da nisi upravu? Zato što si bio častan i vjerovao u ljude i istinu. Zajedno smo sanjali da Mostar može biti ugodno mjesto za sve nas. Zagovarao si puni aktivizam. Činio si to jer si znao da ujedinjeni možemo ostvariti ideje, rekao je u oproštajnom govoru Đulić.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, prvi čovjek Grada Mostara Ljubo Bešlić, kao i predsjednici gradskih organizacija HDZ (donedavni) i SDA, Damir Džeba i Salem Marić, uz veliki broj kolega i prijatelja iz SDP-a. Sahrana Edina Zagorčića održat će se danas na Gradskom groblju Sutina u Mostaru.

Oslobođenje