Kantonalni odbor SDP BiH USK

Kome smeta Katolički školski centar u Bihaću?

Predsjedništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Unsko-sanskog kantona na jučer održanoj sjednici, razmatrajući aktuelnu političku situaciju u kantonu, veliku pažnju je posvetilo gorućem pitanju – neriješenom statusu Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

SDP smatra da se Katolički školski centar u Bihaću svojim obrazovnim i odgojnim konceptom trudi postići da mladi ljudi dostignu ljudsku i moralnu zrelost, kako bi se što bolje prilagodili savremenim društvenim promjenama, želeći ih kvalitetno osposobiti za život i snalaženje u sve kompleksnijem svijetu.

Pri tome ova školska ustanova, u koju je osnivač do sada uložio više od pet miliona KM, pored visokih obrazovnih standarda, otvorena je novim izazovima koji se tiču konstruktivnog dijaloga unutar multikulturalnog društva ovog vremena i sredine, te odgoj u njoj ima posebnu funkciju pri izgradnji tolerantnog, solidarnog i mirnog društva.

Očito je da su ove vrijednosti prepoznali đaci – njih 480, kao i njihovi roditelji, što dokazuje i veliki interes za upis u sve smjerove koje razvija KŠC u Bihaću, ali je evidentno da sadašnja vlast nije sklona ovom obrazovnom konceptu i sasvim vidljivo opstruira postojanje i opstanak ove obrazovne institucije.

Predsjedništvo KO SDP BiH USK, u vezi ovog pitanja, stava je da svako dijete ima pravo na slobodu izbora prilikom odabira zanimanja i upisa u obrazovne ustanove u Unsko-sanskom kantonu, a odgovorna vlast je dužna obezbijediti finansiranje obrazovanja naše djece, po uzoru na ostalih šest Katoličkih školskih centara u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo KO SDP BiH USK protivi se bilo kakvom ”preuzimanju” i dirigiranom premještanju učenika iz jedne obrazovne ustanove u drugu, protiv njihove volje i izbora, te zahtjeva od Vlade USK, resornog ministarstva i poslanika u Skupštini USK da pokažu dobru volju i odgovornost, prvenstveno prema našoj djeci i njihovom izboru, te daju punu podršku rješenju problema osnivanja i finansiranja srednje Medicinske škole u okvirima Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu