SDP BiH
Saša Magazinović

Kolektivno osiguranje nemaju ni uposlenici SIPA-e, Granične policije, DKPT-a…

Osim pripadnika Oružanih snaga BiH, kolektivno osiguranje nemaju ni uposlenici upravnih organizacija na nivou države, poput SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Vijeća ministara BiH da mu dostavi informaciju o kolektivnom osiguranju uposlenika državnih upravnih organizacija.

U odgovoru koji je dobio piše da uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Službi za poslove sa strancima, Agenciji za policijsku podršku, Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadra i Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja nisu osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

“Kao jedan od razloga navode da nedostaju odgovarajuća zakonska rješenja u ovoj oblasti, na osnovu kojih bi se planirala budžetska sredstva za ove namjene”, piše u odgovoru Vijeća ministara BiH.

U Graničnoj policiji BiH policajci, isto kao ni drugi uposlenici, nisu osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja, a kako je navedeno, veći broj njih sklopio je osiguranje, na osnovu vlastite odluke, s određenim osiguravajućim društvima. Napominju da uposlenici sami snose troškove iz ličnog dohotka, putem platne liste.

Ni policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nemaju kolektivno osiguranje, ali je sindikat omogućio svim uposlenima, bili oni članovi ili ne, da budu kolektivno osigurani 24 sata dnevno. I u ovom slučaju uposleni sami snose troškove osiguranja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu