KO SDP Tuzla

Koksaru GIKIL u Lukavcu u sadašnje stanje doveli su SDA i njeni kadrovi

Desetkovana Stranka demokratske akcije na Tuzlanskom kantonu povremeno se oglasi o društvenim pitanjima lišena objektivnosti i vlastite veze sa temama o kojim govore. Upravo SDA je kumovala odlukama i ugovorima zbog kojih je Lukavac danas kolonija neodgovornih indijsko-britanskih investitora.

Smijenjeni premijer Bego Gutić, kao vođa izbornog štaba SDA, proziva sadašnju Vladu TK, SDP i načelnika Lukavca Edina Delića za stanje u GIKIL-u iznoseći teze koje se međusobno pobijaju, a mogu biti logične samo preostalom (malom) broju SDA kadrova koji od zaslijepljenosti pohlepom za vlašću nisu u stanju proste stvari shvatiti.

Kako je moguće da su bivši ministar finansija SDA-ovog Bege Gutića, a sadašnji premijer Jakub Suljkanović i “iznjedrena iz SDA” PDA Vlada krivi za bilo šta loše u GIKIL-u, a da nije kriva i SDA koja je više od 3 godine bila u istom timu? Proziva SDA Vladu TK što se ne oglašava o GIKIL-u, a zaboravlja prozvati federalnog premijera SDA-ovca Fadila Novalića u čijoj nadleznosti su ključni mehanizmi za kontrolu poslovanja GIKIL-a. Zašto SDA i Bego Gutić ne kazu jesu li za zatvaranje ili nastavak rada GIKIL-a, a posebno zašto ne objasne kako će čuvati okoliš ako GIKIL nastavi raditi, a kako zbrinuti 1000 porodica ako prestane s radom?

SDA proziva i načelnika Lukavca Edina Delića manipulatorskim tezama da je GIKIL pomagao njegovu kampanju, te da se navodno sprema savez sa PDA i Mirsadom Kukićem. Zaboravljaju da je upravo načelnik Delić, kao član Komisije, odbio dati pozitivno mišljenje za produzetak okolinske dozvole GIKIL-u u vrijeme kada su to dvojac Novalić i Gutić zahtijevali da se uradi, a o čemu će uskoro biti objavljeni i dokazi. Zaboravljaju da su upravo Mirsad Kukuić, Bego Gutić i Tarik Arapčić u SDA pokrenuli opoziv protiv načelnika Delića i da je načelnik jednako spreman sa svakim od njih trojice izaći na politički megdan ili sarađivati u interesu građana u okviru svojih ovlaštenja i kompetencija.

SDA je danas faktor koji najviše ugrožava budućnost BiH i narod za koga se navodno bori. Nas, građanski orijentirane snage, ne dotiču tokovi političke brakorazvodne parnice između SDA, PDA ili bivših SDA-aca u nizu drugih stranaka.

Posebno je simptomatična i indikativna uloga “spasioca SDA” na Tuzlanskom kantona i političkog jahača apokalipse Bege Gutića koji je direktni produkt svoga danas najvećeg neprijatelja Mirsada Kukića.

Zaboravlja Gutić mnogo, ali mi pamtimo da je čak bio spreman i potući se na posljednjem Kongresu SDA na mig sad velikog neprijatelja Misada Kukića, a što vjerno zabiljeziše i kamere. Zaboravlja onaj koji više ni u rodnim Omazićima ne moze okupiti ljudi za običnog skupa da se posljednja faza eskalacije katastrofalnog stanja u GIKIL-u desila upravo u toku njegovog mandata i da nikakva ozbiljna i efikasna poteza ne vidjesmo u njegovo premijersko doba. Zaboravlja Gutić da ima svjedoka koji će potvrditi kako su on i njegov SDA ministar Mićanović odlično i efikasno sarađivali sa dvoje “naših-zapadnohercegovačkih” članova Nadzornog odbora GIKIL-a. Čak ih i danas ne prozivaju na odgovornost iako su (barem formalno) predstavljali interes Vlade TK. Podsjećamo Gutića da su se na platnom spisku GIKIL-a po različitim osnovama našli mnogi SDA kadrovi. Imali bi šta građanima objasniti SDA-ovci od Mustafe Burgića kreatora katastrofalne privatizacije GIKIL-a, preko Bajazita Jašarevića, pa ko zna sve do koga.

O manirima i stilu vladavine najbolje govore pisma u kojim su se međusobno tuzekali upravo Gutić i Kukić svom predsjedniku Izetbegoviću. Nismo zaboravali kakvu korupciju i kriminal su sami dokumentovali, a griješe ako misle da će i građani to brzo zaboraviti. Pisma su ostala na sjećanje i podsjećanje.

Gutić je za nešto više od 3 godine totalitarnog vladanja Kantonom zapošljavao nezakonito banovićke i kadrove iz Sapne po javnim ustanovama. Upropasitio je zdravstveni sektor i obrazovanje školujući djecu u medicinskim školama za Europu, otvarajući neselektivno privatne univerzitete na kojim je ubrzo magistrirao i imao angazman. Njegova Vlada je za 3 godine opljačkala deset općina na TK, a najviše velike općine, prebacujući najviše sredstava iz vodnih naknada i ekoloških taksi u Banoviće i Sapnu.

SDP odbacuje besmislene teze SDA, a naša jedina veza sa onim što su danas SDA i PDA je bila jedna od najvećih grešaka koje je SDP napravio u svom postojanju – odluka iz 2010. godine da uđemo u koaliciju sa SDA. Skupo smo platili i plaćamu tu grešku i SDP, i BiH, kao i svaka druga stranka koja je pravila bilo kakav politički savez sa SDA. Greška je velika, ali su velike i vazne lekcije koje smo naučili.

SDP poziva Begu Gutića i SDA da, umjesto upiranja prstom u one koji malo ili nikako nemaju veze sa temom, pojasne građanima kako su prodali GIKIL indijsko-britanskom investitoru po krajnje nepovoljnim uslovima, a posebno pozivamo Tuzilaštvo da konačno rasvijetli uloge svih SDA-ovaca, ali i drugih pojedinaca, u katastrofi koja se odvija pred našim očima. Posebno pozivamo Tuzilaštvo da utvrdi koji su sve političari ili nosioci javnih funkcija plaćani od GIKIL-a kao savjetnici, konsultanti, projektanti, članovi komisija ili po bilo kakvom drugom osnovu.

Bego Gutić i SDA Tuzlanskog kantona su posljednji koji imaju pravo drzati lekcije o GIKIL-u, a nivo odgovornosti sa svojim dojučerašnjim elitnim kadrovima iz PDA mogu međusobno dogovarati, jer odlično znaju za šta je ko kriv.

SDP je socijaldemokratska partija građanske orijentacije. Naši programi i ciljevi nisu kompatibilni ni sa SDA, ni sa PDA, niti drugim za koje nas nastoje vezati. Mi se borimo za potpunu i temeljitu promjenu stanja, a uvjereni smo da će građani dati dovoljan broj glasova strankama građanske opcije da mogu formirati vlast.

Onda ćemo preciznije i određenije govoriti i o zločinu SDA, i o kazni za odgovorne.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.