Koju ulogu Bh. blok može imati u politički osjetljivoj Hercegovini

Najave koje dolaze iz Bh. bloka govore da bi ovo trebao biti politički savez koji će trajati. No, posebno je zanimljivo kakva bi njegova uloga mogla biti u najosjetljivijim političkim odnosima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Zoran Mikulić podsjeća kako je Bh. blok nakon oktobarskih izbora u HNK zastupljen sa četiri zastupnika.

“Nakon što su brojači glasova odlučili tako, jasno je da to ne predstavlja kapacitet za kvalitetno učešće u vlasti i provođenje reformi koje smo u kampanji obećali. Više je nego evidentno da dosadašnji, vječiti ‘naci-partneri’, sami imaju dvotrećinsku većinu u skupštini te da, slijedom toga, imaju i odgovornost da formiraju vlast i nastave započeto rasturanjem svega vrijednog u kantonu. Njihovo biračko tijelo očigledno je popustio mamurluk devedesetih jer im ovakvo stanje očito i godi. Vlada u kojoj nijedno ime bilo kojeg ministra nije poznato javnosti i koji neće baš biti citirani u budućnosti, valjda zaslužuje da ove hipnotizirane nacije vode još mandata i mandata”, kaže Mikulić.

Problem mostarskih izbora

Dalje zaključuje kako je to neka prirodna zakonitost da nesreće uvijek dolaze u koloni, kako građani ovdje svakako žive iz čiste kurtoazije.

“Mi ćemo, kao blok, nastaviti konstruktivnu saradnju na rješavanju problema mostarskih izbora, međutim, bojim se da je taj problem žestoko marginaliziran, i od međunarodne zajednice i domaćih aktera. Više je nego očigledno da je pitanje Mostara postalo moneta za potkusurivanje i instrument ucjenjivanja za situacije u kojima HDZ i SDA imaju slabije argumente u drugim pregovaračkim aktivnostima, poput izmjena Izbornog zakona, što gospodin Čović odavno i ne krije. U vezi sa svim drugim važnijim temama u HNK Bh. blok će, naravno, djelovati u interesu građana i bit ćemo konstruktivna opozicija. Naravno da ćemo podržati sve kvalitetne projekte koje vlast ponudi i koji su dobri za građane, ali se bojim, ako vlast nastavi raditi ovako za svoje građane, da se u podržavanju takvih projekata baš i nećemo puno namučiti”, zaključio je Mikulić.

Izvor: Klix


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu