Admir Škandro, zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK

Koalicija SDA-HDZ kažnjava demobilisane borce u SBK

Petu Vanrednu sjednicu Skupštine Srednjobosanskog kantona, koja je održana u utorak 14.07.2020.godine, obilježilo je usvajanje Zakona o egzistencijalnoj novčanoj naknadi koji tretira pomoć demobilisanim borcima s područja Srednjobosanskog kantona koji imaju 55 i 56 godina starosti. Zastupnici SDP BiH u Skupštini kantona glasali su protiv usvajanja ovog Zakona u obliku u kom je predviđen.

„Ovakav prijedlog Zakona jasno dijeli demobilisane borce prema izmišljenom kriteriju koji je samo predlagaču, Kantonalnoj upravi za branioce, vladajućoj SDA-HDZ koaliciji i pojedinim predstavnicima boračkih udruženja koji su godinama na budžetskim jaslama, jasan. Po ovom Zakonu samo oni koji sad imaju preko 55 godina imaju pravo na budžetsku pomoć – dok su svi oni koji su 1992.godine imali 18 do 27 godina i koji su u najvećoj mjeri iznijeli teret borbe u prvim linijama za odbranu Bosne i Hercegovine zaboravljeni i zanemareni. Posebno nas boli činjenica što kriterij nije bio period učešća u odbrani države, nego godine starosti, čime je ova vlast jasno stavila na znanje borcima da im nisu bitni pravi branici Bosne i Hercegovine. Svi demobilisani borci moraju biti jednaki u ostvarivanju svojih prava bez obzira na godine starosti i zato ne mogu podržati Zakon koji je direktno protiv velikog broja mojih bivših suboraca.“ – istakao je Admir Škandro, zastupnik SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona i nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.