Admir Škandro, zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK

Koalicija SDA-HDZ kažnjava demobilisane borce u SBK

Petu Vanrednu sjednicu Skupštine Srednjobosanskog kantona, koja je održana u utorak 14.07.2020.godine, obilježilo je usvajanje Zakona o egzistencijalnoj novčanoj naknadi koji tretira pomoć demobilisanim borcima s područja Srednjobosanskog kantona koji imaju 55 i 56 godina starosti. Zastupnici SDP BiH u Skupštini kantona glasali su protiv usvajanja ovog Zakona u obliku u kom je predviđen.

„Ovakav prijedlog Zakona jasno dijeli demobilisane borce prema izmišljenom kriteriju koji je samo predlagaču, Kantonalnoj upravi za branioce, vladajućoj SDA-HDZ koaliciji i pojedinim predstavnicima boračkih udruženja koji su godinama na budžetskim jaslama, jasan. Po ovom Zakonu samo oni koji sad imaju preko 55 godina imaju pravo na budžetsku pomoć – dok su svi oni koji su 1992.godine imali 18 do 27 godina i koji su u najvećoj mjeri iznijeli teret borbe u prvim linijama za odbranu Bosne i Hercegovine zaboravljeni i zanemareni. Posebno nas boli činjenica što kriterij nije bio period učešća u odbrani države, nego godine starosti, čime je ova vlast jasno stavila na znanje borcima da im nisu bitni pravi branici Bosne i Hercegovine. Svi demobilisani borci moraju biti jednaki u ostvarivanju svojih prava bez obzira na godine starosti i zato ne mogu podržati Zakon koji je direktno protiv velikog broja mojih bivših suboraca.“ – istakao je Admir Škandro, zastupnik SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona i nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu