Saša Magazinović

Ko vrši kontrolu finansijskog poslovanja vjerskih zajednica

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je pitanje o finansijskim kontrolama vjerskih zajednica u našoj zemlji.

“Ko je nadležan za kontrolu finansijskog poslovanja vjerskih zajednica u BiH i kada je posljednji put izvršena”, glasi Magazinovićevo pitanje.

Pitanje je postavljeno ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi.

Vjerske zajednice u BiH imaju samostalnost u ostvarivanju prihoda, oslobođene su dažbina i poreza, a mogu stjecati prihod bez PDV-a i poreza, ali i same raspolagati svojom imovinom, iznajmljivati je i koristiti kako hoće, naravno ako im je vraćena.

Neke od stavki u Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH izdvajaju da crkve i vjerske zajednice imaju pravo tražiti i primati dobrovoljne priloge u novcu i druge priloge.

Crkve i vjerske zajednice mogu sticati imovinu u skladu sa zakonom. Crkve i vjerske zajednice posjeduju vlastitu imovinu i imovinska prava kojima slobodno raspolažu i upravljaju.

Tako se navodi da su crkve i vjerske zajednice, njihove ustanove i preduzeća, u skladu sa zakonom, obavezni su plaćati porez i doprinose na zarade zaposlenih radnika (penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje), kao i izvršavati sve druge zakonom propisane obaveze. Donacije i prihodi crkava i vjerskih zajednica tretirat će se u skladu sa zakonima i propisima koji se odnose na neprofitabilne, obrazovne i karitativne organizacije.

Država se obavezuje regulirati penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika posebnim propisom.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu