SDP BiH USK

Ko se to igra sa radnicima preduzeća u stečaju?

Žalosna je istina da naše poznate privredne subjekte poput Kombiteksa, Polietilenke, Amratexa, DI Sanice, Šip Una, TKA Cazin, Novitet Bosanski Petrovac i drugih, sa lica zemlje nije izbrisao rat i agresija, već kriminalna privatizacija, javašluk i nebriga vlasti.

Epilog je to privatizacije na Unsko-sanskom kantonu,  a najveću štetu su pretrpjeli radnici, doslovno izbačeni na cestu bez zaposlenja i elementarne egzistencije, koji godinama pokušavaju ostvariti zakonsko pravo na novčanu naknadu po Programu mjera za socijalno zbrinjavanje preduzeće u stečaju.

Nakon dugogodišnje borbe sa nebrigom, birokratskim osporavanjima i zadržavanjem izvršenja zakonom predviđenih obaveza prema radnicima, krajem 2016.godine ostvareno je dugo godina uskraćeno pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti  i isplaćen je dio naknada uz čvrsta obećanja da će radnička prava biti ispoštovana u cjelosti.

Međutim, nakon početnog optimizma, iz nerazumljivih razloga obustavljene  su dugo očekivane isplate, unatoč činjenici da se na računima JU Službe za zapošljavanje USK nalazi skoro milion KM namjenjen upravo za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih radnika.

Radi svega navedenog i sve teže situacije obespravljenih radnika preduzeća u stečaju, zahtjevamo od Vlade USK i JU Službe za zapošljavanje USK da se prestanu igrati sa radnicima i bez odlaganja izvrše zakonske obaveze i okončaju isplatu  naknada po osnovu nezaposlenosti, jer na radnička vrata kuca još jedna zima i nemaju vremena za nadmudrivanja i političke kalkulacije.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu