KO SDP BiH Tuzla protivi se izgradnji odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla protivi se izgradnji novog odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod. Smatramo neprihvatljivim izmjene prostornog plana TK kojim bi se omogućila izgradnja odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod.
Napominjemo da su kroz javne rasprave lokalne vlasti Tuzle i Lukavca iznijele jasan stav da se protive ovim izmjenama, također u strategijama razvoja Grada Tuzle i Općine Lukavac ova je lokacija predviđena za druge namjene.
Želimo naglasiti da se lokacija na kome se nalazi PK Šićki Brod ne može pretvoriti u odlagalište šljake i pepela jer se isti još uvijek vodi kao rudnik i postoje zakonski propisi koji nisu ispoštovani u vezi zatvaranja rudnika. Da bi se uopšte razmišljalo o nekoj lokaciji za odlagalište šljake i pepela potrebno je sprovesti mjere zaštite, kao i izraditi ekološke elaborate i studije štetnosti na stanovništvo i okolinu. To u ovom slučaju nije učinjeno iz poznatih razloga, jer bi takva studija dobila negativnu ocjenu.
Elektroprivreda mora biti svjesna da su sa postojećim odlagalištem i načinom na koji upravljaju sa istim izgubili povjerenje građana, pa stoga i ne čudi veliki otpor lokalnih vlasti i njihovih građana.
KO SDP BiH Tuzla podržava projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, jer će sa tim projektom biti zamijenjeni blokovi koji znatno više zagađuju okolinu, međutim smatramo da ovo odlagalište nije rješenje i da je potrebno naći alternativu. Prije svega potrebno je napraviti opsežnu studiju koja bi zadovoljila sve ekološke standarde kojima se ne bi ugrozili životi stanovnika Tuzle, Lukavca a i šire.
Poslanici KO SDP BiH Tuzla u Skupštini TK bit će protiv bilo kakvih izmjena prostornog plana na ovoj ili bilo kojoj drugoj lokaciji u TK sa kojim bi se doveli u opasnost životi i zdravlje stanovnika Tuzlanskog Kantona.