KO SDP BiH Tuzla protivi se izgradnji odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla protivi se izgradnji novog odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod. Smatramo neprihvatljivim izmjene prostornog plana TK kojim bi se omogućila izgradnja odlagališta šljake i pepela na području površinskog kopa Šićki Brod.
Napominjemo da su kroz javne rasprave lokalne vlasti Tuzle i Lukavca iznijele jasan stav da se protive ovim izmjenama, također u strategijama razvoja Grada Tuzle i Općine Lukavac ova je lokacija predviđena za druge namjene.
Želimo naglasiti da se lokacija na kome se nalazi PK Šićki Brod ne može pretvoriti u odlagalište šljake i pepela jer se isti još uvijek vodi kao rudnik i postoje zakonski propisi koji nisu ispoštovani u vezi zatvaranja rudnika. Da bi se uopšte razmišljalo o nekoj lokaciji za odlagalište šljake i pepela potrebno je sprovesti mjere zaštite, kao i izraditi ekološke elaborate i studije štetnosti na stanovništvo i okolinu. To u ovom slučaju nije učinjeno iz poznatih razloga, jer bi takva studija dobila negativnu ocjenu.
Elektroprivreda mora biti svjesna da su sa postojećim odlagalištem i načinom na koji upravljaju sa istim izgubili povjerenje građana, pa stoga i ne čudi veliki otpor lokalnih vlasti i njihovih građana.
KO SDP BiH Tuzla podržava projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, jer će sa tim projektom biti zamijenjeni blokovi koji znatno više zagađuju okolinu, međutim smatramo da ovo odlagalište nije rješenje i da je potrebno naći alternativu. Prije svega potrebno je napraviti opsežnu studiju koja bi zadovoljila sve ekološke standarde kojima se ne bi ugrozili životi stanovnika Tuzle, Lukavca a i šire.
Poslanici KO SDP BiH Tuzla u Skupštini TK bit će protiv bilo kakvih izmjena prostornog plana na ovoj ili bilo kojoj drugoj lokaciji u TK sa kojim bi se doveli u opasnost životi i zdravlje stanovnika Tuzlanskog Kantona.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu