KO SDP Tuzla

KO SDP BiH Tuzla je stabilna i jedinstvena organizacija, a ne satelit SDA

Uprkos pokušajima pojedinaca, potpomognutim SDA-ovim moćnicima, da Kantonalnu organizaciju SDP BiH učine satelitom SDA, želimo vrlo jasno istaći da su Kantonalna organizacija SDP a i sve njene gradske i opštinske organizacije veoma stabilne,  sa visokim stepenom jedinstva, odlučne u opredjeljenju da rade na realizaciji programa i ideja socijaldemokratije ustanovljenih na zadnjem Kongresu SDP BiH.

Činjenica je i da ima i onih koji su napustili SDP BiH, ali to je zanemarivo mali broj u odnosu na broj članova Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla. Također, u periodu iza nas došlo je do iskljucenja i brisanja iz članstva određenog broja članova zbog nepoštivanja statutarnih odredbi. Povjerenišvo Kantonalne organizacije je isključilo iz članstva dva člana  koji su  i zastupnici u Kantonalnoj skupštini jer su na sjednici Skupštine Kantona glasali protiv prijedloga SDP  prilikom izbora potpredsjednika Skupštine iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Također, Povjereništvo KO SDP BiH Tuzla je brisalo iz evidencije članstva tri člana SDP iz Gradske organizacije Gradačac jer su se vrlo jasno i otvoreno uključili u formiranje novog političkog subjekta i  zajedno sa vijećnicima SDA pokušali da „sruše“  SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću Gradačac.

Posebno želimo istaći da, od trenutka uvođenja Povjereništva u KO SDP BiH Tuzla  i najave formiranja nove političke stranke od strane nekih bivših članova SDP iz Tuzlanskog kantona, u jedanaest od ukupno trinaest gradskih/opštinskih organizacija SDPBiH u TK je nastavljeno sa normalnim redovnim aktivnostima GO/OO u skladu sa Statutom i Programom SDP-a,

Zbog potrebe za normalizacijom rada  i vraćanja u okvire Statuta SDP-a,  u dvije opštinske organizacije je uvedeno povjereništvo i to u opštinskim organizacijama SDPBiH Lukavac i Banovići.

Danas možemo reći da KO SDP Tuzla i sve gradske/opštinske organizacije djeluju vrlo jedinstveno i u skladu sa Statutom i Programom SDP BiH.

Na kraju, želimo da Vas i građane TK informišemo da smo na zadnjoj sjednici Povjereništva, održanoj 9.8.2019. godine,  donjeli odluku o sazivanju Kantonalne Izvještajno- izborne konferencije SDPBiH Tuzla za 15. septembar 2019. godine. Na Konferenciji ćemo birati novog predsjednika KO SDP Tuzla kao i novi saziv Kantonalnog odbora i Nadzornog odbora.

Što se tiče rada Kluba poslanika SDPBiH u Skupštini TK, želimo vrlo jasno reći da ćemo istrajati na pokretanju apelacije zbog neustavnog izbora potpredsjednika Skupštine TK i da ćemo zbog kršenja Ustava TK kod imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona  bez zastupljenosti hrvatskog naroda u sastavu Vlade TK  pokrenuti, na sjednici Kluba Hrvata, pitanje vitalnog nacionalnog interesa.