Aner Žuljević

Ko je izabran kao delegat u Skupštini HNK, a ne izjašnjava se kao konstitutivni, nema više politička prava za izbor za Dom naroda

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tajnim su glasanjem na sjednici održanoj u srijedu, u Mostaru, izabrali šest izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Aner Žuljević iz SDP-a nosio je listu iz reda Ostalih, ali kaže da je odluka CIK-a o popunjavanju Doma naroda nelegalna i neustavna.

“Dobro bi bilo da u ovakvim stvarima Ustavni sud ne izbjegava svoju odgovornost, odluka CIK-a nas je vratila sto koraka natrag u odnosu na evropske vrijednosti za koje se svi zalažemo. Onaj ko je izabran u ovom kantonu, a ne izjašnjava se kao konstitutivni, nema više politička prava za izbor za Dom naroda. Jasno je da se radi o kršenju ljudskih prava i da se odluka može obarati na sudovima”, izjavio je Žuljević.