Saša Magazinović

Ko će koordinirati povratak državljana BiH sa stranih ratišta?

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara o tome da li je formirano koordinacijsko tijelo za povratak bh. državljana sa stranih ratišta.

Magazinović pita da li je tijelo formirano i ako nije, koji je razlog za to, a ako jeste kada je formirano, ko ga čini i koje su aktivnosti realizirane od formiranja do danas, posebno u smislu rehabilitacije i reintegracije povratnika u društvo.

On podsjeća kako je Vijeće ministara BiH 2018. godine najavilo formiranje ovog tijela, ali da konačne potvrde o osnivanju još nema.

“Posljednje informacije iz medija koje datiraju iz oktobra 2019. godine govore da Vijeće ministara još uvijek radi na uspostavi posebnog koordinacijskog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smještenih u kampovima i zatvorima u Siriji i Iraku. Od ranije je poznato da je Vijeće Evrope upozorilo BiH da mora primiti natrag sve svoje državljane koji su boravili u Siriji tokom ratnih dešavanja”, napisao je Magazinović.

On se pita i koliko je Bosna i Hercegovina u institucionalnom smislu spremna da prihvati povratnike te koje su aktivnosti poduzete po pitanju njihovog povratka.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu