Uputili inicijativu za održavanje hitne sjednice Skupštine

Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini SBK podržao zahtjeve Sindikata srednjeg obrazovanja

Na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona, održanoj 3. jula, Klub zastupnika SDP BiH uputio je inicijativu za održavanje hitne sjednice Skupštine po pitanju stanja u obrazovanju. Inicijativu je najprije uputio Senad Selimović na sastanku Kluba Bošnjaka, gdje je većinom glasova i usvojena. Međutim, premijer Vlade SBK/KSB, Tahir Lendo, naredio je zastupnicima iz SDA da ne podrže inicijativu, te da ne učestvuju u daljoj proceduri.

Na ovaj način zastupnici SDA nisu priznali ni većinsku volju Kluba Bošnjaka. Time su još jednom pokazali kako im je njihov stalni koalicioni partner, HDZ, važniji od svih učesnika obrazovnog procesa, kako nastavnika, tako i učenika. Zbog toga je, na osnovu člana 52. Poslovnika o radu Skupštine SBK/KSB, pomenutu inicijativu uputio šef Kluba zastupnika SDP BiH na samoj sjednici Skupštine. Očekujemo da predsjedavajući Skupštine SBK/KSB, odmah nakon drugog upisnog roka u srednje škole, zakaže hitnu sjednicu na kojoj će se razmatrati stanje u obrazovanju SBK/KSB, sa posebnim akcentom na stanje u srednjem obrazovanju.

Senad Selimović, u ime Kluba zastupnika SDP BiH, u potpunosti je podržao stavove i zahtjeve Sindikata srednjeg obrazovanja. Uputio je inicijativu da Vlada SBK/SBK prihvati zahtjeve Sindikata i na taj način bar djelimično sanira probleme nastale uvođenjem devetogodišnjeg obrazovanja. Posebno se traži jednak tretman za sve učesnike u obrazovnom procesu, učenike i nastavnike, bez obzira po kojem planu se školuju, kao i da se školama, u kojima je ugrožen upis u prvi razred, omogući kontinuitet nastavnog procesa na način da se dozvoli formiranje odjeljenja, bez obzira na broj učenika. Prvenstveno se misli na škole u Donjem Vakufu, Vitezu i Busovači.