Klub zastupnika SDP BiH traži vanrednu sjednicu vezanu za migrantsku krizu

Klub Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izražava zabrinutost sa razmjerima migrantske krize koja je prisutna na teritoriji Federacije BiH, naročito na teritoriji Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Upravo zbog takve situacije, Klub SDP BiH je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, urgentno zatražio od Kolegija Predstavničkog doma održavanje sjednice Kolegija na kojoj će se zakazati sjednica Predstavničkog doma u pogledu Inicijative za sazivanje vanredne sjednice vezane za migrantsku krizu.

Tražimo da se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvoji Rezolucija o migrantskoj krizi. Rezolucijom će se obavezati Vlada Federacije BiH da formira radno tijelo, koje će u saradnji sa nadležnim organima kantona i jedinica lokalne samouprave, koje su izložene posljedicama migrantske krize, koordinirati aktivnosti u vezi sa rješavanjem posljedica izazvanih migrantskom krizom na području Federacije BiH.

Također, tražimo da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zaduži Vladu Federacije da inicira kod Vijeća ministara BiH urgentno rješavanje problema propusnosti istočne granice Bosne i Hercegovine, kroz kadrovsko popunjavanje i materijalno-tehničko opremanje snaga Granične policije BiH.