OO SDP Ilidža

Klub vijećnika SDP-a predložio da se jedan od ilidžanskih mostova nazove po Grahamu Bamfordu

Na 26. sjednici OV Ilidža Klub vijećnika SDP-a je u fokus svog djelovanja stavio odluke u vezi sa godišnjim finansijskim izvještajem i izvještajem o izvršenju budžeta Opštine za 2018.god., te onu u vezi sa rasporedom viška prihoda nad rashodima i popularni “rebalans budžeta za 2019.god.

U višesatnoj diskusiji, nakon koje su odbili podržati predložene odluke, vijećnici su kritikovali činjenicu da se od 2011.god. do 2019.god. iznos novca koji se “prenosi” u naredne budžete, koji zbog lošeg planiranja ili zbog drugih problema nije potrošen, povećao na sumu veću od 12 miliona KM. Klub vijećnika SDP-a u OV Ilidža smatra da to nije pametno raspolaganje budžetom i da se iza takve prakse krije nesposobnost opštinskih vlasti da organizuje i do kraja realizuje projekte od značaja za razvoj lokalne zajednice. Kada se na tu činjenicu doda i paradoksalni prijedlog “rebalansa” budžeta za 2019.god., kroz koji se značajno uvećavaju planirana sredstva na kontima na kojima se realizacija u prošloj godini kreće u ispodpolovičnim procentima, jasniji je odgovor na pitanje da li su trenutne opštinske vlasti sposobne da rade za dobrobit ukupne lokalne zajednice. Izuzetan procenat realizacije sredstava namijenjenih za transfere udruženjima građana i pojedincima, te ona koja su usmjerena “na budžet naviknutim” građevinskim firmama, su ipak pokazatelj one stare narodne “kad se hoće – tad se može”.

Svi amandmani opozicionih vijećnika, bez obzira što su neki od njih bili skoro istovjetni amandmanima vladajuće većine, odbijeni su, što zorno izražava narušene političke odnose u OV Ilidža.

Kroz vijećnićka pitanja i inicijative Klub vijećnika SDP-a problematizirao je daljne uništavanje ilidžanskog velikog parka širenjem zimske bašte koja se gradi u sklopu tzv. Vrtlarske kuće – objekta iz vremena Austro-Ugarske. Predloženo je otvaranje biletarnice za prodaju voznih karata u Hrasnici, postavljanje kanti za otpatke na ppdručju Vlakova, uključenje ilidžanskog kina u projekat obilježavanja Dana Hajrudina Šibe Krvavca te davanje imena jednom od ilidžanskih mostova po britanskom državljaninu Grahamu Bamfordu, koji se u aprilu 1993.god. spalio pred britanskim parlamentom u namjeri da skrene pažnju na stradanja djece u BiH za vrijeme agresije i pokrene vojnu intervenciju za prekid rata.

Klub vijećnika SDP-a BiH ostaje na raspolaganju građanima i građankama Ilidže za sve sugestije, prijedloge, inicijative i pitanja.