Klub SDP-a u Skupštini TK uputio nekoliko bitnih inicijativa

Klub poslanika SDP BIH u Skupštini TK je za sutrašnju sjednicu Skupštine uputio nekoliko značajnih amandmana i inicijativa. Poseban akcenat posvećen je mjerama koje treba da unaprijede pružanje zdravstvenih usluga pacijentima u Tuzlanskom kantonu ali i na socijalnu i društvenu odgovornost prema građanima.

Inicijativama se, između ostalog, predlaže Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona da u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, planira i osigura novčana sredstva za nabavku prijeko potrebne opreme na Klinikama UKC Tuzla, ali i centara u Gračanici i Živinicama.

Tako se Inicijativom Kluba poslanika SDP BIH u Skupštini TK predlažu sredstva u iznosu od oko 500.000 KM za potrebe uređenja i osposobljavanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Za sutrašnju sjednicu je predložena i Inicijativa za nabavku neophodne opreme za Kliniku za dječije bolesti-UKC Tuzla u ukupnom iznosu od 220.000 KM.
Klub poslanika SDP BIH je predložio i inicijativu za zanavljanje dotrajalih aparata za hemodijalizu u iznosu od ukupno 330.000 KM u cilju ublažavanja sve evidentnijeg problema dijaliznih bolesnika.

Iz ugla socijalne zaštite i zaštite porodica sa djecom, predloženo je Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK, da izmjene Odluku o visini dječijeg doplatka, tako da njegova minimalna vrijednost bude najmanje u duplo većem iznosu od postojećeg.

Na prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana za područje TK 2005-2025. uloženo je nekoliko amandmana delegiranih i iz lokalnih zajednica s ciljem zaštite okoliša ali i proširenja građevinskog zemljišta.