Press konferencija

Klub SDP-a traži dopunu Krivičnog zakona radi zaštite novinara

Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je press konferenciju pred početak današnje sjednice ovog Doma.

Kako je pojašnjeno ranije tema press konferencije je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona, koja se odnosi na dopune Zakona, kako bi se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Senaid Begić (SDP) ovom prilikom kazao je da SDP traži dopunu Krivičnog zakona FBiH.

“Veliki broj napada na novinare nas je ponukao da zatražimo da se u Zakon uvede kazneno djelo sprječavanje novinara u obavljanju posla. Ovisno od težine jedna kazna tretira kaznu zatvora od 3 mjeseca, a kad je teži napad predviđena kazna je do 5 godina”, pojasnio je Begić.

Dodao je da se u BiH treba stvoriti pravni okvir koji će zaštititi novinare.

“Javnost je probudi kad se već desi. Sjetite se slučaja novinara Kovačevića, napada na kameru i mnogih drugih. Poenta je da se na vrijeme donese okvir i da nastupimo preventivno”, kazao je Begić.

Poručio je da će biti kasno reagirati kad se napad desi.

“Vlada FBiH nije u roku od 30 dana dala svoje mišljenje. Mi smo ovo uputili onaj dan kad se dogodio napad na Radio Sarajevo. Od tada je prošlo više od 30 dana i nismo dobili mišljenje Vlade FBiH, pa smo ovo uputili Parlamentu FBiH”, zaključio je Begić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu