Lagumdžija – Duquesne

Ključnih šest mjeseci za obnovu BiH je pred nama

Sastanak s ambasadorom Duquesne je upriličen u cilju dolaska do što kvalitetnije procjene šteta, aktivnostima u vezi s Donatorskom konferencijom, kao i pripremi sastanka na visokom nivou u Parizu 08. jula 2014. godine koji će prethoditi donatorskoj konferenciji.

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 2. jula 2014. godine s ambasadorom u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske zaduženim za ekonomska pitanja koja se odnose na rekonstrukciju i razvoj i posebno je zadužen sa francuske strane za pripremu Donatorske konferencije u Briselu Pierrem Duquesneom. Sastanku su, između ostalih prisustvovali direktor  za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Jean-Eric Paquet, ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles i ambasador  Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek.

Sastanak s ambasadorom Duquesne je upriličen u cilju  dolaska do što kvalitetnije procjene šteta, aktivnostima u vezi s Donatorskom konferencijom, kao i pripremi sastanka na visokom nivou u Parizu 08. jula 2014. godine koji će prethoditi donatorskoj konferenciji. 

Posebno je istaknuta važnost sastanka u Parizu 08. jula 2014. godine tokom kojeg bi visoki zvaničnici BiH i Srbije, zajedno sa predstavnicima EU, Francuske i Slovenije razgovarali o tehničkim detaljima priprema za organizaciju Donatorske konferencije, prikupljanje donatorskih sredstava te stvaranje predpostavki da prikupljena sredstva što prije budu operativna.

Dr. Lagumdžija je naglasio da je ključno da sredstva što prije budu operativna kako bi u  narednih šest mjeseci za sve građane BiH koji su u katastrofalnim poplavama izgubili svoje domove bio osiguran krov nad glavom, kao i sačuvana postojeća, odnosno, otvorena nova radna mjesta kroz proces obnove i rekonstrukcije.

Na sastanku je istaknuto da do 09. jula 2014. treba biti završena konačna procjena šteta. 

 

Dr. Lagumdžija je naglasio da je za procjenu šteta  uz podršku EU, UN i Svjetske banke, kao i bh. stručnjaka , korištena metodologija koja je u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima. Procjena je provedena u šest sektora: transport i komunikacije, energija, stambena politika, objekti i usluge, uključujući zdravstvo i obrazovanje, poljoprivreda, stočarstov, ribarstvo i šumarstvo, vodovod i kanalizacija, uključujući i zaštitu od poplava, izvori prihoda i zaposlenost u relevantnim proizvodnim sektorima i trgovina.

Također je naglasio da proces prikupljanja i realizacije donatorske pomoći mora biti transparentan te je upoznao sagovornike sa inicijativom da se na nivou države formira monitoring tim sastavljen od predstavnike domaće vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora, medija koji bi vrši kontrolu trošenja finansijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji namjenjenoj saniranju posljedica poplave i obnove i rekonstrukcije zemlje.

Obnova i oporavak zemlje od katastrofalnih poplava trebaju biti iskorišteni za ubrzanje ekonomskih reformi i vladavinu prava, kako bi se domaće političke snage takmičile u rješavanju, a ne u pričanju o problemima.

Osim prikupljanja međunarodne financijske pomoći, Donatorska konferncija će doprinijeti i jačanju saradnje u oblasti prevencije i odgovora na poplave i prirodne katastrofe u regiji.

Na Donatorskoj konferenciji se očekuje 450 predstavnika država i vlada na visokom nivou, međunarodnih financijskih organizacija, civilnog drštva i medija. U Evropskoj komisiji je formirana Task Force sa15 članova iz ukupno 15 povjerenstava. Evropska komisija će pozvati 10-12 predstavnika civilnog drštva iz obje zemlje, kao i određeni broj novinara.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.