Forum mladih SDP Ilidža

Kemal Monteno – simbol jednog vremena

Na današnji dan, prije sedamdeset i jedno ljeto, davne 1948. godine, rođen je Kemal Monteno, kantautor, pjesnik, šansonjer, simbol i legenda svoga grada.

U nejasnom, ali skladnom spoju talijanske kancone i bosanske sevdalinke, Monteno je za svojih, nešto više od četrdeset godina karijere, živio i sudjelovao u usponu sarajevske i jugoslovenske muzičke scene do neslučenih visina, vremena kada je jugoslavenski muzički i intelektualni izražaj, kao nikada prije i nikada poslije, ne samo slijedio, nego i aktivno učestvovao u stvaranju evropskog muzičkog pedigrea.

Ipak, Kemal je kroz sve to vrijeme, iznad svega, ostao Sarajlija.

Svoju bogatu karijeru, izvezenu u sveprisutnom romantičarskom tonu, započeo je 1967. godine sa pjesmom Lidija na takmičenju Vaš šlager sezone, gdje je osvojio prvu nagradu i već bio prepoznat kao pjevač koji mnogo obećava, tih, nenametljiv i uvijek spreman za šalu.

A stiče se dojam da je takav ostao cijeli svoj radni i plodonosni vijek. Uspjehe je nastavio redati na svim festivalima u Jugoslaviji, gdje je redovno osvajao nagrade za najbolje tekstove, muziku, izvedbu, a ponekad, kada bi žiri zakazao, prva nagrada publike, bila je Kemina. Snimio je preko 200 pjesama ovjekovječenih na 15 albuma, počevši od 1973. i „Muziko, ljubavi moja“, do „Šta je život“ 2013.

Surađivao je sa brojnim značajnim imenima u Jugoslaviji kao što su: Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Zdravko Ćolić, Dražen Žerić Žera, Mahir Paloš, Oliver Dragojević, Rade Šerbedžija i mnogi drugi.

1981. godine dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Ratne godine proveo je u rodnom gradu i često isticao kako za to vrijeme ratnih strahota nije napisao niti jednu pjesmu. Pjesnik ljubavi, zalutao pod okrilje smrti, jednostavno nije imao šta da ponudi. Ipak, iako nije napisao tekst, otpjevao je pjesmu, koja je postala simbolom nesalomljive veze među sarajevskim prijateljima, druga himna otpjevana ovom gradu, druga koju je otpjevao Monteno, sabrana u naslov „Pismo prijatelju“.

Poslijeratnih godina živio je u Zagrebu, ali često isticao kako ne može bez Sarajeva. I malo je njegovih sugrađana, posebno onih starijih, koji na pomen njegova imena neće odlutati u neka lijepa vremena, poneseni njegovim nostalgičnim melodijama.

Srce koje je, ne tražeći ništa za uzvrat, nudio kao malo dijete, kako je to govorio u stihovima, prestalo je kucati 21. januara 2015. godine u Zagrebu. Kemal Monteno preminuo je u 66. godini života. Sahranjen je na sarajevskom groblju „Bare“.

Danas, grad u kome je rođen, odrastao, koji je živio, volio i nudio svijetu onako kako to samo pjesnici mogu i znaju, ostao je bezglasan pred veličinom svoga junaka… Bez ulice, bez trga i klupe, bez dvorane i aleje, ime Kemala Montena pulsira još jače u srcima mnogih koje su grijali njegovi stihovi… A ko zna, možda ćemo se jednom, kada prestanemo drhtati ispred svega teškog, raskalašnog i djeljivog, okrenuti glavu i pronaći onu mrven dobrote, ljubavi i iskrenosti u svima nama, sabrati je u jedno ime, i otisnuti u kamenu, da bude svjedok jednog vremena i uzor i inspiracija za ona koja slijede!?

Delegacija FOM-a Ilidža SDP-a BiH, danas je položila cvjeće na groblju „Bare“, i na taj način odala počast svom sugrađaninu, dugogodišnjem partijskom drugu i simbolu jednog vremena, kao skromni, ali iskreni zavijet da ga nikada neće zaboraviti.

Faris Šečić
Forum mladih Ilidža